/ БГНЕС
Американските конгресмени приеха резолюция, в която подкрепиха усилията, предприети в рамките на Инициативата за трите морета за развитие на енергийната независимост на страните от Централна и Източна Европа, съобщава ТАСС.

Bild: Байдън ще погребе „Северен поток 2“

„Инициативата за трите морета ще допринесе за икономическия растеж, устойчивостта и енергийната сигурност в този стратегически регион, като по този начин ще засили националната сигурност на САЩ“, се казва в резолюцията.

В този документ членовете на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, наред с други неща, „осъждат всякакви усилия на Русия да използва енергията като средство за упражняване на натиск и подкопаване на свободата и демокрацията в Европа“.

"Липсата на инфраструктура прави тези страни силно зависими от Русия за енергийни и допълнителни икономически нужди. Русия се стреми да подкопае демократичните институции и свободи в Европа чрез хибридни средства, включително използването на енергия като принудителен инструмент.

Руски газопроводи като" "Северен поток 2" и "Турски поток" имат политически характер и целят да подкопаят енергийната сигурност на Европа", казват американските депутати.

Полша глоби „Газпром“ 7,6 милиарда долара за „Северен поток 2“

Резолюциите на Камарата на представителите и Сената, които се приемат отделно във всяка Камара на конгреса, нямат правна сила и имат препоръчителен характер. По този начин законодателите изразяват своята позиция по определен въпрос, а изпълнителната власт има право да игнорира подобни документи.

Инициативата за трите морета получи името си, защото обхваща териториите между Балтийско, Черно и Адриатическо море. В тази програма участват 12 държави от ЕС: Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония.

Сред декларираните цели на асоциацията са укрепване на връзките със САЩ, развитие на инфраструктурата на страните-членки и диверсификация на техните източници на енергия.
БГНЕС