Полша наложи глоби за над 100 милиона долара за строежа на руски газопровод
Полша наложи глоби за над 100 милиона долара за строежа на руски газопровод / getty images
Полският антимополен регулатор UOKiK (Управление по закрила на конкуренцията и на потребителите) глоби „Газпром“ и 5 от европейските й партньори в делото за строителството на газопровода „Северен поток 2“, съобщи руската агенция ТАСС.

Регулаторът изиска фирмите да разтрогнат договора си за партньорство по проекта в рамките на 30 дни.

Общата сума на глобата за петте фирми, партниращи на „Газпром“, е 385 милиона злоти (100 милиона долара), а за „Газпром“ - 29 милиарда злоти (7,6 милиарда долара).

Реакцията на Кремъл на решението на комисията не закъсня. "Решението на полския антимонополен орган да наложи глоба от 7,6 млрд. долара на „Газпром“ за строителството на газопровода „Северен поток 2“ едва ли ще повлияе на отношенията между Москва и Варшава", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като допълни, че връзките между двете държави едва ли могат да бъдат определени като „проспериращи“, предава РИА Новости.

Песков изрази увереност, че руският енергиен гигант ще предприеме законови мерки, за да защити интересите си. „Трябва да отправим въпроса до „Газпром". Информацията е съвсем нова, тя трябва да бъде анализирана от правна гледна точка. Не се съмнявам, че всичко, което може и трябва да се направи по отношение на предоставянето на някои противодействия, ще бъде направено от корпорацията", заяви прессекретарят на Владимир Путин.