/ БГНЕС
Вашингтон изгражда коалиция, за да предотврати завършването на "Северен поток 2", заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, съобщава РИА Новости, позовавайки се на негово интервю за „Билд“.

Тръмп призова Германия да се откаже от проекта за газопровод „Северен поток-2”

Според него, Америка смята, че тръбопроводът създава рискове за Европа, тъй като става зависим от руския газ, а също така заплашва Украйна, а това „дълбоко притеснява много германци“.

"Надяваме се, че строителството на газопровода" Северен поток 2 "няма да бъде завършено, ние работим, за да сме сигурни, че е сформирана коалиция, която да предотврати това. Надяваме се, че германското правителство ще стигне до същото мнение поради факта какво се е случило с Навални или поради реалните последици за сигурността във връзка със зависимостта от руския газ ", казва Помпео и добавя, че САЩ могат да подготвят отговор на ситуацията с Навални.

"САЩ ясно посочиха, че използването на химическо оръжие е неприемливо. Когато химическото оръжие е било използвано срещу Скрипал, ние предприехме драстични мерки. Няма причина да очакваме, че САЩ няма да реагират адекватно на това, което вероятно ще се случи, когато всички факти на разположение", каза той.

Сенатори заплашват със санкции германско пристанище заради „Северен поток-2”

Вашингтон, който популяризира своя природен газ в ЕС, отдавна активно се противопоставя на тръбопровода. САЩ наложиха санкции върху проекта още през декември 2019 г., изисквайки компаниите, участващи в инсталацията, незабавно да спрат строителството.

Украйна и редица европейски държави също са против. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че въпросите за "Северен поток 2" и инцидентът с Алексей Навални трябва да се разглеждат отделно. Въпреки това редица политици в Германия изразиха призиви за спиране или завършване на проекта.

Кремъл призова да спре политизирането на газопровода, тъй като това е търговски проект, той е от полза както за Русия, така и за ЕС, и най-вече за Германия. „Северен поток 2“ се изпълнява от „Северен поток 2“ АД с единствения акционер „Газпром“. Европейските партньори - Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall заедно финансират проекта с 50 %.
БГНЕС