Смартфонът и клавиатурата може да увредят неусетно пръстите и ръцете
Смартфонът и клавиатурата може да увредят неусетно пръстите и ръцете / iStock/Getty Images
Синдромът на карпалния тунел е състояние, което се развива поради прищипване, подуване или притискане на средния нерв в карпалния тунел. Като правило това се случва поради монотонни движения, когато пишете на клавиатурата или докосвате екрана на смартфона. За това предупреди в „Аргументи и факти" руският ортопед Александър Бойков, кандидат на медицинските науки.

Според него за първи симптом на заболяването се счита изтръпването на пръстите. Отначало дискомфортът се усеща сутрин и преминава към обяд, но със задълбочаването на развитието на проблема се усеща изтръпване дори през нощта и към него се добавят болка, изтръпване или парене.

„Ръката може да „отслабне“ - има слабост в пръстите. Става трудно да държите тежести, появяват се неловкост в движенията и затруднения с използването на малки предмети, например все по-лошо се пише с химикалка. Ако сте започнали да изпускате всичко по-често, защото не можете да го държите в ръцете си, време е да биете алармата“, предупреди ортопедът. В напреднали стадии има голяма вероятност напълно да загубите чувствителността на пръстите, изтъкна още Бойков.

Той добави, че предотвратяването на развитието на синдрома е по-лесно от лечението му. По думите му е нужно да се обърне внимание на загрявката на ръцете. Ортопедът съветва пръстите да се стискат в юмрук и да се разтварят, да се правят въртеливи движения с ръце или просто те да се отпускат и разклащат във въздуха.
Ако болезнените усещания вече са се появили, можете да се премахнат с помощта на специален фиксатор, който държи ръката в правилната позиция.

Също така, лекарят препоръча изборът на компютърна мишка и на смартфон да се прави в съответствие с големината на дланта на ръката. И обърна внимание, че когато използвате мишката, дланта трябва да лежи на масата, а не да виси във въздуха. Смартфонът, от своя страна не трябва да е твърде голям, за да не се налага да дърпате и напрягате палеца си. Според Бойков периодично трябва да се използват и други аксесоари, по-специално тъчпадът.

Превод и редакция: DarikNews