/ iStock/Getty Images
От днес влизат в сила ограниченията, които Италия налага на пристигащите от Албания. Целта е да бъде намалено разпространението на коронавирусната инфекция.

Според документа, подписан от италианския здравен министър Роберто Сперанца, Албания е преместена от зона D в зона E, която подлежи на повече рестрикции. Албанските граждани вече могат да влизат в Италия само с работни визи, по здравословни причини или ако са жители на страната.

Туристите не са желани. Достъп се разрешава и за спортисти и съдии на спортни събития от национален интерес. Предоставянето на тестове за коронавирус остава задължително условие за влизане в Италия.

Министерството на здравеопазването на Албания съобщи, че през последните 24 часа четирима души са загубили живота си заради COVID-19, а в страната са установени нови 444 случая след извършване на над 2600 теста.

В момента има 7032 активни случая на коронавирус в цялата страна, хоспитализирани са 164 пациенти, от които 20 са в по-тежко състояние.

От началото на пандемията в Албания декларираните жертви на COVID-19 са 2680, а официалният брой на случаите е 181 696.

Международният валутен фонд публикува доклад, който поставя страната начело в списъка със смъртни случаи от COVID-19 на глава от населението в Европа. Албанският президент Илир Мета реагира незабавно след публикацията, като алармира властите и ги призова да погледнат сериозно на изнесените данни, защото средната възраст на засегнатото население в страната е по-ниско в сравнение с Европа.

Докладът стана повод за отправяне на директни обвинения от няколко албански медии към властите в страната, че манипулират данните, свързани с тестовете за коронавирус, а статистиката на смъртните случаи, причинени от инфекцията, показва по-ниски стойности от реалните.

По-рано този месец Върховният държавен одит на Албания е установил, че забавянето на тестването и проследяването на контактите, както и липсата на ресурси са довели до бързо разпространение на вируса в цялата страна. Институцията извърши одит на министерството на здравеопазването, на финансите и на Института по обществено здраве. Бяха идентифицирани случаи на лошо управление на пандемията, сред които бе затрудненият достъп до тестване и бавно реагиране при установени случаи на заразата.
 
БТА