В епицентъра на първата вълна на коронавируса в Европа. Италианският град Бергамо беше ударен изключително тежко и стана печално известен в целия свят с колоните от военни камиони, натоварени с ковчези.

Защо хората там сравняват това, което им се случи, със световна война и как сега се връщат към живота?, разказва екип на NOVA, който се отправи към северната част на Ботуша веднага, след като пътуването до Бергамо стана възможно без задължителна карантина. 

Улица в града стана известна като пътя на смъртта. Оттам преминаваха военните камиони с по 50-60 ковчега, когато гробищата се оказаха затворени и препълнени, заедно с болниците и църквите.

Сега това изглежда като спомен от фантастичен филм. Хората се връщат към нормалния си начин на живот, но с много плахи стъпки.

Според администрацията на гробищния парк в Бергамо последните 6 месеца са били истински кошмар. След като гробищната църква беше затворена и препълнена с ковчези, тъй като нямаше къде да бъдат разполагани, сега отново вътре има пейки и миряни, макар и на дистанция един от друг. Това тук хората приемат за връщане към нормалността и възможност да отдадат почит на своите най-близки.

Всеки следобед за службата идват стотици близки на жертвите от COVID-19. На влизане в парка температурата им се проверява, носенето на маски и спазването на дистанция е задължително. Възрастните хора в Бергамо сравняват последните месеци с Втората световна война. Само тогава 500 годишното заведение „Кафе дел Тессо” е затворило. Вторият път е бил тази година, през март.

„Беше ужасно, когато затворихме през март месец. За първи път, откакто се помня, затворихме и седяхме 60 дни вкъщи. Беше нещо абсурдно за нас. Против нашата воля, просто беше една много тежка ситуация и не можехме да повярваме, че ни се случва такова нещо”, разказва собственикът Марчело Меналли.
На влизане в историческото заведение хората са задължително с маски. Едва след като поръчат, а кафето им е готово, могат да свалят маската, за да отпият.

„Отворихме със страх и с всички предпазни мерки, които могат да бъдат взети. Хората се страхуваха много, но лека-полека всички имаха нужда да излязат, всички имаха нужда да се освободят. Беше като битка, която искат да спечелят. Болестта срещу човека. Мисля, че успяхме, защото лека-полека, хората започнаха да излизат, да идват тук. Всички сме по-спокойни от преди”, споделя Меналли.

И все пак - ако преди 70 процента от клиентите на Марчело са били туристи, то сега са едва 10-15 процента.

„Сега клиентелата е най-вече италианска. По вина на държавата, която забрани почти изцяло пътуването извън Италия и в самата Италия”, допълва той.

Туристи липсват в цялата област Ломбардия. Въпреки, че според учените над 50 процента от жителите в Бергамо вече имат антитела срещу вируса, хората продължават да са предпазливи  и носят маски дори там, където те не са задължителни.

Разказът за Италия след първата вълна. За пустите улици, които допреди месеци кипяха от живот. За плахите стъпки към нормалния живот. Тази неделя -  в „Темата на NOVA”.



 
nova.bg