Новоизбраният лидер на Хамас и бивш палестински премиер Исмаил Хания - май 2014 година
Новоизбраният лидер на Хамас и бивш палестински премиер Исмаил Хания - май 2014 година / Guliver/Getty Images, архив
Исмаил Хания бе избран за нов лидер на Хамас, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на политическото бюро на движението.

Хания ръководеше правителството на палестинското движение Хамас в контролираната от него ивица Газа. Той е роден през 1963 г. и наследява на поста Халед Мешаал, който изкара два мандата - максимума, предвиден от Хамас.

Конкуренти на Хания в битката за лидерския пост бяха Муса Абу Марзук и Мохамед Назал. Гласуването стана чрез видеоконферетна връзка на членовете на политическото бюро на Хамас. В него се включиха представителите му от Газа, от Западния бряг и онези, които са в изгнание.

Досегашният лидер на Хамас живееше в изгнание. Новият ще остане в ивицата Газа.
 

Новоизбраният лидер на Хамас и бивш палестински премиер Исмаил Хания - август 2011-а
Guliver/Getty Images, архив

Новината за избора на нов лидер на Хамас дойде броени дни след като движението обяви за първи път в историята си, че променя политическата си програма. В нея то каза, че приема създаването на палестинска държава, ограничена до границите от 1967 г.

Хамас управлява ивицата Газа от 2007 г. То се опитва вече да се представя като ислямско движение за националното освобождение вместо като клон на панарабското движение Мюсюлмански братя, забранено в Египет.
 

Новоизбраният лидер на Хамас и бивш палестински премиер Исмаил Хания  през 2008 година
Guliver/Getty Images, архив

Хамас изостави и експлицитния език, призоваващ към разрушение на Израел, въпреки че е запази целта си накрая да "освободи" цялата историческа Палестина, която включва и сегашен Израел, отбелязва Асошиейтед прес.
БТА