/ ThinkStock/Getty Images
Американските кибератаки срещу Иран са се провалили. Това твърди в Туитър профила си иранският министър на информационните и телекомуникационни технологии. В събота „Ню Йорк Таймс” съобщи, че вместо военни удари срещу Иран, САЩ са предпочели да предприемат кибератаки срещу техни радарни и ракетни установки, за да избегнат открит конфликт.

Напрежението между САЩ и Иран не стихва

Напрежението между двете страни нарасна в последните седмици след като САЩ обвини Иран за нападението над два петролни танкера в Оманския залив, а преди няколко дни иранската противовъздушна отбрана свали и американски шпионски дрон, навлязъл във въздушното пространство над страната.

По информация на „Ню Йорк Таймс” американският президент Доналд Тръмп е наредил въздушни удари по иранска военна инфраструктура миналата седмица, но впоследствие ги е отменил. Същия ден САЩ са стартирали поредица кибератаки срещу ирански радарни и ракетни системи, които според анонимни източници от Белия дом, били планирани от няколко седмици.

Напрежение между САЩ и Иран заради свален US дрон

Днес в Туитър профила си иранският министър на информационните и комуникационни технологии Мохамед Джавад Азари Джахроми заяви, че кибератаки е имало, но не са били успешни: „Медиите питат дали планираните кибер атаки срещу Иран са осъществени. Мога да кажа, че въпреки усилените опити, на САЩ им остава още докато осъществят успешна атака. Изправяли сме се пред кибер тероризъм и преди. Само през миналата година сме неутрализирали 33 милиона атаки.”

До момента от Вашингтон няма официална позиция относно кибератаките. Да се изчисли ефективността на подобна атака обаче винаги е трудно, тъй като Иран на практика трябва да опита да изстреля ракети. В събота пък от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ съобщиха, че от Иран също са предприели кибератаки срещу американски индустриални и правителствени агенции.

САЩ са извършили хакерска атака срещу Иран

Кибервойната между двете държави датира още отпреди 10 години, когато вирусът „Стъкснет”, сочен за разработка на САЩ и Израел атакува и нанесе големи щети на иранската ядрена програма. „Стъкснет” заразяваше компютрите, управляващи иранските центрофуги за обогатяване на уран, и буквално ги чупеше без да оставя никакви следи. Експертите по киберсигурност научиха за вируса едва на по-късен етап, когато негови версии изтекоха и заразиха компютри по целия свят. И до днес „Стъкснет” се сочи за първото правителствено кибер оръжие. В международен план пък все още няма изградени правила, които да регулират кибер атаките и да посочват линията, след която дадена атака се счита за открит акт на война.

Очаква се днес пък Съветът по сигурност на ООН да се събере на закрито заседание по темата САЩ-Иран.