/ iStock/Getty Images
Иранският президент обвини САЩ, че подхранват напрежението в нестабилния регион на Персийския залив, в момент, когато кризата между двете страни ескалира, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
 
Интервенционисткото военно присъствие на САЩ е виновно за проблемите на Близкия изток, заяви Рохани на среща с председателката на Интерпарламентарния съюз Габриела Куевас Барон в Техеран.
 
мериканската агресия сложи началото на нови търкания в региона", добави Рохани, подчертавайки, че сигурността в Персийския и Оманския заливи е от особено значение за много страни по света.

Напрежение между САЩ и Иран заради свален US дрон
 
Иранският президент порица предполагаемото нарушаване на въздушното пространство на Иран от американския дрон, който беше свален в четвъртък от иранска ракета. Според Техеран дронът е летял над негова територия. Очакваме международните организации да реагират адекватно на това нарушение на международните правила, подчерта Рохани, цитиран от ДПА.
 
Според Вашингтон, безпилотният самолет е летял над международни води.
 
Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф съобщи в Туитър, че на 26 май е имало друг инцидент, при който американски дрон е нарушил иранското въздушно пространство, съобщава Франс прес.

Зариф публикува в туита си карта на маршрута на дрона, който според него е шпионски летателен апарат от типа MQ9. Дронът е навлязъл във въздушното пространство над иранските териториални води в 20:29 ч. и ги е напуснал едва между 21:03 и 21:29 ч., отбелязва АФП. Той е получил предупреждение от Иран към 20:30 ч. и две други предупреждения между 21:31 и 21:33 ч., когато отново се приближил близо до иранската граница.

САЩ забрани пoлетите на свои авиокомпании през небето на Иран
 
Междувременно американският президент Доналд Тръмп каза по телевизия Ен Би Си (NBC), че не е изпращал послание на Техеран, с което предупреждава за атака на САЩ, която впоследствие отмени, предаде Ройтерс. Ирански източници по-рано заявиха пред Ройтерс, че чрез Оман Тръмп е предупредил Техеран на 20 юни за предстоящо нападение на САЩ.
 
"Не съм изпращал такова послание", каза Тръмп в предаването на Ен Би Си Meet the press и добави: "Не търся война".
 
Запитан дали смята, че Иран иска война, той отговори: "Мисля, че те искат да преговарят. Мисля също, че искат да сключат сделка. А моята сделка е ядрена. Вижте, те няма да се сдобият с ядрено оръжие...Не мисля, че им харесва положението, в което се намират. Тяхната икономика е напълно разбита".

Тръмп: Военни действия срещу Иран са вариант, който „остава на масата“
 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е изключително важно да се избягва "всякаква форма на ескалация" в Залива, където напрежението продължава да расте след свалянето на американски дрон от Иран тази седмица, предаде ДПА.
 
"Светът не може да си позволи широкомащабна конфронтация в Залива. Всеки трябва да запази железни нерви. Изключително важно е да се избягва всякаква форма на ескалация", каза Гутериш в рамките на Световната конференция на министрите на младежта в Лисабон.
 
БТА