Хората не са загрижени за ефекта от климатичните промени
Хората не са загрижени за ефекта от климатичните промени / снимка: www.sxc.hu

Загрижеността за ефектите от промяната в климата по света е намаляла през последните две години, сочат резултатите от проучване на агенция "Нилсен" и Оксфордския университет, представени в навечерието на световната конференция за климатичните промени, която започва утре в Копенхаген, предаде Ройтерс. На срещата, в която ще вземат участие представители на 190 държави, трябва да се приеме споразумение, което да наследи подписания през 1997 г. Протокол от Киото за ограничаване на емисиите на парникови газове, който изтича през 2012 година.

Проучването установи, че 37 процента от над 27 000 интернет-потребители в 54 държави са заявили, че са силно обезпокоени от климатичните промени. При подобна анкета, извършена преди две години, такъв отговор дадоха 41 процента. Според "Нилсен" това се дължи на икономическата криза, която измества вниманието на хората.

В Съединените щати, които са вторият най-голям замърсител в света след Китай и единствената голяма индустриална държава, неподписала Протокола от Киото, броят на загрижените е намалял от 34 на 25 процента. За сметка на това Китай е една от малкото държави, в които броят на обезпокоените от ефекта на глобалното затопляне се е увеличил - от 30 на 36 процента.

Най-загрижени са хората в Латинска Америка и Азиатско-тихоокеанския район, като начело са Филипините, които пострадаха от тайфуна Кетсана през септември. 78 процента от анкетираните в островната държава са заявили, че са силно обезпокоени от последиците от промените в климата.

Анкетата не включва по-голямата част от Африка, допълва БТА.

Най-малко се интересуват от ефектите на глобалното затопляне хората в Източна Европа, начело с Естония, в която едва 10 процента от запитаните са изразили загриженост.

Замърсяването на въздуха е най-големият екологичен повод за безпокойство на анкетираните по света, следвано от замърсяването на водата и климатичните промени.