/ iStock/Getty Images
Гърция планира да плати на руския доставчик на газ Газпром следващия месец по начин, който няма да наруши санкциите на Европейския съюз срещу Русия, заяви министърът на енергетиката на южната ни съседка, цитиран от Reuters.

"Газпром" заяви в сряда, че е спрял доставките на газ за България и Полша, след като те отказаха да платят в рубли, отбелязвайки най-тежкото отмъщение на Кремъл досега заради международните санкции след инвазията му в Украйна на 24 февруари.

Гърция, която разчита на руски газ за повече от 30% от годишните си нужди, има договор за доставка с Газпром, който изтича през 2026 г.

Следващото плащане от основната гръцка газова компания DEPA към Газпром за доставките на газ през април се дължи на 25 май, уточни още енергийният министър Костас Скрекас пред гръцкото радио Skai, без да уточни в каква валута ще бъде извършено плащането.

„Ще плащаме по начин, който няма да нарушава санкциите и да гарантира енергийната сигурност на страната ни“, подчерта той.

„Газпром предложи начин на плащане. Това има правни, финансови и политически аспекти. Ние оценяваме всички тези аспекти“, каза той, като призова министрите на енергетиката на ЕС да се съберат следващата седмица, за да постигнат съвместен отговор по въпроса.

Съгласно новата руска платежна система купувачите ще депозират евро или долари в сметка в Газпромбанк, която ще ги конвертира в рубли, ще ги постави в друга сметка, собственост на чуждестранния купувач, и ще прехвърли плащането в руска валута на Газпром.

Планът остави държавите-членки на ЕС разделени.

Говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому заяви в четвъртък, че конвертирането на евро в рубли е технически проблем.

„Плащахме в евро и ще плащаме в евро. Как ще бъдат конвертирани в рубли е въпрос, който ще бъде изяснен“, каза той на редовен брифинг за пресата. „Вярвам, че процесът ще бъде кристално ясен до края на май, когато трябва да извършим плащането към Газпром".