От Монголия до Южна Бразилия, гори с площта на Франция са се възстановили през последните двадесет години, но не могат да компенсират загубите по целия свят, съобщи Фондация Томсън Ройтерс.

Анализ на сателитни данни, извършен от екип изследователи под ръководството на Световния фонд за природата, установи, че близо 59 милиона хектара гори са възстановени след 2000 г.

„Призрачна гора“ изникна в Ню Йорк (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тези гори са в състояние да абсорбират 5,9 гигатона въглероден двуокис - повече от годишните емисии на САЩ, сочат данни от изследването.

"Данните показват огромния потенциал на естествения хабитат да се самовъзстановява, когато му бъде предоставена тази възможност", каза Джон Лотспайх, изпълнителен директор на коалицията екологични организации "Трилиън трийс", която стои зад изследването. "Но това не е извинение за нас да чакаме безучастно това да се случи".

Изследването е проследило гори, които спонтанно или с малко човешка помощ са се възстановили.

Унищожаването на амазонските гори е нараснало със 17% през 2020 г.

Според учените защитата и регенерирането на горите е по-добро решение на проблема с климатичните промени от засаждането на дървета, защото съществуващите масиви абсорбират повече от парниковите газове, като в същото време опазват дивата природа и биоразнообразието.

"Отдавна знаем, че естествената регенерация на горите често е по-евтина, по-богата на въглерод и по-добра за биоразнообразието от активното ново залесяване", каза Уилям Болдуин. Кантело, директор в британския филиал на Световния фонд за природата.

Омагьосващата красота на горите - белите дробове на планетата (СНИМКИ)

Изследването е установило, че Бразилската атлантическа гора е възстановила от 2000 г. досега близо 4,2 милиона хектара от площта си - почти, колкото територията на Нидерландия. За същия период 1,2 милиона хектара тайга се е възстановила в Северна Монголия. Другите регенерирали се гори са в Централна Африка и Канада.

Отделно проучване обаче показва, че 386 милиона хектара масиви - около седем пъти повече от възстановените, са изчезнали през същия двадесетгодишен период по света.
БТА