Бундестага в Германия
Бундестага в Германия / БГНЕС
Бундестагът отхвърли предложения от опозиционните партии за премахване на санкциите и провеждане на политика на „сътрудничество, а не на конфронтация“ с Русия, съобщи РИА Новости.

В дневния ред на срещата по въпросите на отношенията с Русия имаше две предложения - „Да не се разширяват санкциите срещу Русия“ от фракцията на левицата и „За нова политика спрямо Русия - сътрудничество вместо конфронтация.“ на партията „Алтернатива за Германия“. Първият предложи на Бундестага да направи изявление за необходимостта германското правителство да работи в ЕС, за да не бъдат разширени санкциите срещу Русия. Вторият съдържаше различни мерки за засилване на сътрудничеството с Русия в различни области.

Лидерите от Г-7 се събират в Биариц на фона на много неясноти


Първоначално Комитетът по външни работи препоръча и двете предложения да бъдат отхвърлени. След дебата депутатите гласуваха в съответствие с препоръките. По предложението на левицата гласуването бе явно и то беше отхвърлено - коалицията ХДС / ХСС, както и Зелените гласуваха против.

Членът на фракцията на левицата Клаус Ернст заяви, че санкциите са в сила от пет години, "но нямат влияние". Той се позова на проучване на Института за световна икономика в Кил, като отбеляза, че загубата на световната икономика от санкциите срещу Русия възлиза на 300 милиарда долара.


Втори пакет американски санкции срещу Русия заради случая "Скрипал"


"Между другото, само в Германия загубите възлизат на 770 милиона долара на месец. Най-негативно сме засегнати от тези санкции.", каза Ернст.

От своя страна Мануел Сарацин от партията на Зелените отбеляза, че според него санкциите оказват влияние върху икономиката, „например, предприятия в областта на производството на газ и нефт, в отбранителния сектор, но считам, че тези санкции са правилни и това е правилната политика“, добави той.

Говорителят на коалицията Николас Лебел от фракцията ХДС / ХСС се съгласи, че "Германия и Европа се нуждаят от собствена стратегия за отношенията с Русия, която се основава на диалог, а не на максимален натиск, както правят нашите американски колеги".
БГНЕС