Франция смекчи правилата, ромите по-лесно ще могат да започват работа
Франция смекчи правилата, ромите по-лесно ще могат да започват работа / снимка: Reuters

Френското правителство реши да смекчи ограниченията, затрудняващи достъпа до работни места за ромите, отменяйки данъка, дължим от работодателите им, и разширявайки списъка на професиите, до които те може да имат достъп, съобщи министърът на жилищното строителство Сесил Дюфло, цитирана от Франс прес.

Целта на решението, взето на междуведомствено съвещание, е да улесни интегрирането чрез труд, разширявайки и смекчавайки съществено ограниченията, които сега затрудняват ромите, желаещи да работят, заяви Дюфло след министерското заседание.

Правителството също одобри операциите за разтурване на незаконните лагери, които се извършват по силата на съдебно решение или за да се сложи край на опасна ситуация или санитарен риск, гласи комюнике, цитирано от АФП.

Париж подчертава, че отговорите относно съдбата на ромите трябва да се конструират също в европейски мащаб и ще поиска от кипърското председателство на ЕС ромският проблем да бъде вписан в дневния ред на следващото заседание на Европейския съвет.

Европейската комисия приветства съобщението на френското правителство и насърчи Франция да отмени изцяло ограниченията, оставащи все още в сила, възможно най-скоро, предаде Франс прес. "Приветстваме силно конструктивния дух на френското правителство в търсенето на адекватни решения, както и желанието му да сътрудничи с Комисията и с другите страни членки от ЕС, заяви в комюнике говорителят на ЕК Оливие Байи.

Правителството уточни в комюнике, че ще разгледа, след обсъждане със заинтересуваните страни (Румъния и България), хипотезата за предсрочно отменяне на преходните мерки, ограничаващи достъпа на ромите до френския трудов пазар в сравнение с останалите граждани на общността. Тези мерки важат до края на 2013 г., отбелязва БТА

Освен това, Комисията е готова да подкрепи френското правителство за прецизиране на условията, при които са премахвани лагерите, предаде Франс прес.

Румънското правителство реагира със задоволство на решението на Франция. Говорителят на премиера Виктор Понта Андрей Захареску заяви за АП, че правителството в Букурещ ще направи официално изявление, след като види официалната декларация на френските си колеги.

Френското правителство все пак не премахна всички ограничения върху достъпа до жителство и трудовия пазар за румънците и българите, които Франция и други членки на ЕС наложиха след влизането на двете страни в ЕС, отбелязва АП. Ограниченията, определени от мнозина като дискриминационни, изтичат на 31 декември 2013 г. Премиерът Жан-Марк Еро обяви, че ще разгледа възможността да ги отмени преди крайния срок.

Еро нарече новите мерки, взети след консултации с ромски представители, "въпрос на хуманизъм и уважение." Той обеща правителството да продължи да се бори с експлоатацията на децата от ромското население и каза, че всяка една съдебна заповед за опразване на ромските лагери ще бъде зачетена. Ще бъде създадена нова система, която ще предлага други опции за настаняване на ромските семейства, добави премиерът.