/ ThinkStock/Getty Images
Полша предлага на страните от Европейския съюз да се договорят за нови правомощия, които да улеснят конфискуването и продажбата на засегнатите от санкциите руски активи. С тях може да се финансират разходите за възстановяването на Украйна след войната, пише британският вестник The Financial Times.

Темата за конфискацията на руски активи привлича все по-голямо внимание в Европа, като включително се проучва и от Европейската комисия, отбелязва изданието. Полша е твърд привърженик на идеята, подчертават още от редакцията.

„Основният принцип е, че Русия започна тази война и тя трябва да плати за нея, заяви пред вестника полският заместник-министър на външните работи Павел Яблонски. „Вярвам, че е необходимо политическо решение, за да искаме да се движим в тази посока – да се конфискуват тези активи завинаги. Как трябва да стане това - тук сме отворени за дискусия“.

Представители на Брюксел предупреждават за сериозни правни бариери в ЕС за конфискуване на активи по ненаказателни дела. Юристи отбелязват, че стъпките, които ще улеснят конфискацията на имущество, биха могли да създадат опасен прецедент и да застрашат самото понятие за правото на собственост.

„Всеки знае, че това ще бъде доста опасен път, ако властите започнат произволно да изземват активи, но е ясно, че както активите на олигарсите, така и резервите на Руската централна банка могат да бъдат полезни за възстановяването на Украйна и осигуряването на хуманитарна помощ за нея“, коментира Нейт Сибли, експерт от Института „Хъдсън“.

Брюксел очаква възстановяването на Украйна да струва стотици милиарди евро.

Европейските санкции са основание за замразяване на активи, но не и за конфискация, каза говорител на ЕК пред изданието. Той обаче отбеляза, че европейският регулатор преценява дали замразените активи могат да бъдат конфискувани, ако ситуацията попадне под действието на наказателното законодателство. По-специално, Брюксел обмисля възможността за конфискация на имущество на лица, които се опитват да избегнат санкциите. Такава мярка обаче би била приложима само в страни, в които избягването на санкциите е престъпление.

В Италия, където са замразени яхти и вили на руски граждани на стойност над 1 милиард евро, има строги закони срещу мафията, които могат да се превърнат в модел за конфискация и последваща продажба на активи, припомнят от редакцията.

Властите на страната, в съответствие със закона, имат право да конфискуват имуществото на лица, свързани с организирана престъпност и които са „обществено опасни“. Подобна концепция може да се използва по отношение на активите на руските олигарси, отбелязва италиански прокурор.
 
The Financial Times