/ БГНЕС
Според еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон през 2020 г., докато все още бил президент, Доналд Тръмп заявил на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че САЩ никога няма да помогнат на Европа, ако тя бъде атакувана и ще напуснат НАТО, предаде Ройтерс.

"Трябва да разберете, че ако Европа бъде атакувана, ние никога няма да се притечем да ви помогнем и да ви подкрепим", казал Тръмп според Бретон на среща на Световния икономически форум в Давос през януари 2020 г., на която присъствал и еврокомисарят.

Между другото Организацията на северноатлантическия договор "е мъртва и ние ще я напуснем, ще излезем от НАТО", казал още Тръмп според Бретон. "И между другото вие ми дължите 400 милиарда долара, защото вие не платихте, вие германците, това, което трябваше да платите за отбрана", добавил Тръмп.

Агенция Ройтерс отбелязва, че предизборният щаб на Тръмп към момента не е отговорил на запитване за коментар.

Доналд Тръмп има голяма преднина пред съперниците си за номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ само пет дни преди началото на надпреварата в отделните щати, става ясно от публикувано днес социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос, предаде Ройтерс. 

Бившият президент е предпочитаният кандидат на 49% от самоопределилите се като републиканци респонденти на проучването. Бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли може да разчита на подкрепата на 12% от републиканците, а 11% подкрепят губернатора на Флорида Рон Десантис.

Предприемачът Вивек Рамасуами се радва на подкрепата на 4% от републиканците. Нито един от останалите кандидати не успява да спечели повече от 2%, става ясно от проучването. Само 18% от респондентите казват, че не са решили кого ще подкрепят.

Проучването, в което са участвали 1941 самообявили се за републиканци респонденти, е било проведено на територията на цялата страна, което означава, че не показва непременно кой ще спечели предварителните избори в Айова в понеделник. Те поставят началото на надпреварата, която ще определи кой ще се опита да победи настоящия президент демократ Джо Байдън на изборите на 5 ноември. Общите очертания на надпреварата не са се променили особено много от лятото насам, въпреки че съдебните проблеми на Тръмп се увеличиха, а съперниците му от месеци са в разгара на предизборните си кампании, отбелязва Ройтерс.

Повечето проучвания на Ройтерс/Ипсос от август досега показват, че Тръмп се радва на подкрепата на приблизително половината от избирателите републиканци. Междувременно съперниците му не успяват да постигнат напредък.

Хейли успя да се възползва от приток на пари и внимание от страна на републиканци, които не искат да номинират Тръмп за трети път, но тя продължава да има практически равен резултат с Десантис, кампанията на който изпитва организационни затруднения.

Подкрепата за Хейли е малко по-висока сред по-добре образованите републиканци. Подкрепата за Тръмп сред републиканците с висше образование пада до 34%, а 21% от тях казват, че подкрепят Хейли. Подкрепата за нея сред републиканците без висше образование, които са значително по-голяма част от избирателите на Републиканската партия, обаче е само 8%, става ясно от проучването.

Проучването, в което са участвали пълнолетни граждани на САЩ, подбрани на случаен принцип, е било проведено онлайн от 3 до 9 януари и има допустима грешка от плюс или минус 3 процентни пункта, посочва Ройтерс.
Владимир Арангелов, БТА