Инцидентът в Полша може да е техническа грешка, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

На 15 ноември вечерта полските медии съобщиха, че две ракети са паднали на полска територия в Люблинското воеводство на границата с Украйна и са убили двама души. Министерството на външните работи на републиката заяви, че ракетата, която е паднала в Полша, е руско производство.

Полският президент Анджей Дуда заяви, че Варшава няма точна информация чии ракети са паднали на територията на републиката.

Ракети паднаха в Полша и убиха двама, задействани са военни самолети

"Тази сутрин канцлерът на Федерална република Германия Шолц ми съобщи, че шест държави от НАТО са провели дискусии и - сега ви предавам тези данни - са стигнали до заключението, че може да става дума за техническа грешка. Според техните заключения това не е била руска ракета", заяви Ердоган на пресконференция в рамките на срещата на върха на Г-20.

Ердоган не уточни кои шест държави има предвид.

Днес сутринта президентът на САЩ Джо Байдън свика на спешна среща лидерите на Г-7 и НАТО, които също като него участваха в срещата на върха на Г-20 в Бали. В края на заседанието той заяви, че по предварителна информация ракетата, паднала в Полша, не е дошла от Русия.

Според руското министерство на отбраната в този ден не е имало удари по цели в близост до украинско-полската граница, а публикуваните снимки на някои отломки нямат нищо общо с руски оръжия. Агенцията заяви, че всички изявления на полските медии за предполагаемо сваляне на "руски" ракети са умишлена провокация с цел ескалация.

Военният експерт Алексей Леонков заяви пред РИА Новости, че руските крилати ракети не биха могли да поразят полската територия, но украинските ракети от системата С-300 биха могли да го направят,

„Такива примери е имало и преди, включително поразяването на жилищни сгради от страна на Украйна със зенитни ракети“, каза той.

Пентагонът заяви, че в ситуацията с падането на ракетата в Полша възнамерява да разчита не на спекулации, а на факти, за чието изясняване има достатъчно възможности. В същото време Пентагонът няма да говори за приложимостта на член 5 от Устава на НАТО, докато не получи фактите, заяви военният говорител Патрик Райдър. Членът гласи: договарящите се страни се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се счита за нападение срещу тях като цяло.

Ердоган заяви, че има доказателства, че Русия не е замесена в инцидента със свалената ракета в Полша.

"За нас е важно, че Русия каза: "Ние нямаме нищо общо с това." Освен това Шолц заяви на срещата ни тази сутрин, че трябва да разследваме инцидента в детайли. Важно е също така, че Байдън отрече, че ракетата е принадлежала на Русия", заяви Ердоган на пресконференция в рамките на срещата на върха на Г-20.

Турция ще продължи да развива отношенията и диалога с Русия, а пътят към мира в Украйна е диалогът, заяви още президентът.

"Полагаме усилия да привлечем на масата за преговори както Русия, така и Украйна. Ще продължим да развиваме отношенията и диалога с Русия. Смятам, че методът на подстрекаване на Русия е неправилен. Пътят към мира минава през диалога. Искаме мир в света. Веднага след като се върна, ще продължим нашата "телефонна дипломация" с уважаемия (руски президент) Путин", заяви Ердоган на пресконференция в Бали.

Според него Турция и Русия имат добра база за двустранни отношения.

"Ние сме съседи и продължаваме да развиваме отношенията си", подчерта Ердоган.
БГНЕС