ЕП обсъжда закриването на затвора в Гуантанамо
ЕП обсъжда закриването на затвора в Гуантанамо / снимка: DarikNews

В общ дебат членовете на ЕП обсъдиха закриването на затвора в Гуантанамо и призоваха страните-членки на ЕС да съдействат за това, като дадат убежище на някои от задържаните, ако това бъде поискано.

През този мандат, ЕП многократно призоваваше затворът Гуантанамо да бъде закрит. Утре ЕП ще гласува резолюция по този въпрос, съобщи пресслужбата на Европарламента.

От името на председателството на ЕС чешкият вицепремиер Александър Вондра посочи, че решението на президента Барак Обама да закрие затвора в Гуантанамо в рамките на една година е било безусловно приветствано от Съвета на външните министри на ЕС. Това се отнася и до решенията на новия американски президент да сложи край на съдебните процеси пред специални военни комисии, на тайното задържане под стража и на неприемливите техники за разпит. Решението на въпроса с Гуантанамо е отговорност най-вече на самите САЩ, подчерта Вондра. Държавите от ЕС биха могли да съдействат, например като приемат някои от затворниците, за които се вземе решение да бъдат освободени. Това обаче повдига въпроси от политически и правен характер, както и въпроси, свързани със сигурността. Съветът на ЕС ще разгледа темата, когато тези въпроси бъдат изяснени.

От името на ЕК говори нейният заместник-председател Жак Баро. Комисията приветства промените в американската политика, включително по-голямото внимание, което се отделя на правата на човека. ЕС неколкократно е призовавал САЩ да затворят Гуантанамо и да зачитат международното право. Даването на убежище на някои от затворниците от Гуантанамо е деликатен въпрос. До момента няма официално искане от страна на САЩ в тази посока. На 26 февруари Съветът по правосъдие и вътрешни работи ще се опита да постигне общ подход на ЕС по тази тема, но крайните решения ще останат прерогатива на всяка отделна страна-членка.

От името на парламентарната група ЕНП-ЕД Хартмут Насауер (Германия), посочи, че главният въпрос е дали затворници от Гуантанамо трябва да бъдат приети на територията на ЕС. Мнозина от тях са преминали лагери за обучение по тероризъм. Те остават потенциални терористи. Сигурността на гражданите трябва да бъде над всичко. Потенциални терористи не следва да бъдат приемани в ЕС, подчерта той.

Мартин Шулц (Германия), председател на групата на ПЕС, се съгласи, че сигурността трябва да бъде основна грижа и да се отчита при всички решения и преговори по този въпрос. Но сега САЩ имат президент, които иска да се върне към ценностите, защитавани от неговата страна, изтъкна той. "Трябва ли да откажем помощ в тези условия", запита Шулц. Според него ЕС ще направи повече за борбата с тероризма, ако поеме ръката, протегната от САЩ, отколкото ако я отхвърли.

От името на групата АЛДЕ G Греъм Уотсън Обединено кралство) също подчерта, че Европа не може да се отдръпне и да остави САЩ да се оправят сами в този момент. Той припомни негласното сътрудничество на държави-членки на ЕС с предишната администрация на САЩ по тези въпроси и посочи, че сега всички носят отговорност за решаване на проблема. Според него ЕС задължително трябва да постигне обща позиция и да говори с един глас по тази тема. (БТА)