ЕК: Споразумението ЕС-Сърбия няма да бъде подписано утре
ЕК: Споразумението ЕС-Сърбия няма да бъде подписано утре / netinfo

Европейската комисия потвърди, че в четвъртък няма да бъде подписано споразумение за асоцииране и сътрудничество със Сърбия, предаде АФП. ЕК изразява съжаление за “обструкцията“ на премиера Воислав Кощуница по подписването на споразумението. "От последните срещи и разговори разбрахме, че има политически процедурни пречки, които не позволяват да се вземе решение правителството да подпише споразумението", заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен в Брюксел. Той изрази съжаление, че определени политически лица в Белград, не са чули гласа на сръбския народ, който е дал гласа си за европейското бъдеще на Сърбия и създават пречки".

Кощуница се обяви против решението на ЕС да изпрати мисия в Косово, тъй като според него с това Евросъюзът директно застрашавал суверенитета, териториалната цялост и конституционния ред в Сърбия. Освен това, премиерът на Сърбия предупреди за опасността от дестабилизиране на политическата ситуация в Сърбия и оцени, че е необходимо спешно да бъде свикано заседание на Скупщината, за да бъде потвърдено националното единство в защита на Косово. „В момента, в който недвусмислено се казва, че е въпрос на дни Прищина едностранно да провъзгласи независимост в сътрудничество със САЩ и ЕС, най-голямата опасност за защитата и запазването на конституционния ред в страната представлява дестабилизация на политическата ситуация в страната”, посочи Кощуница в изявление, изпратено до медиите.

Сръбският министър на икономиката и регионалното развитие и лидер на Г17 плюс Младжан Динкич заяви, че очаква премиерът днес да свика заседание на кабинета. Пред журналисти Динкич каза, че ако премиерът не направи това, заседание на кабинета може да свика и вицепремиерът Божидар Джелич. Безотговорното е който и да е в такава ситуация да блокира работата на правителството на Сърбия, каза Динкич. Той изрази очакване, че все пак вицепремиерът Джелич утре ще замине за Брюксел и ще подпише политическото споразумение с ЕС. Кощуница не иска да свика заседание на правителството, тъй като министрите от Демократическата партия на Борис Тадич и от Г17 плюс са мнозинство. Затова Кощуница настоява за заседание на Скупщината, тъй като там неговата Демократическа партия на Сърбия, радикалите и социалистите могат да отхвърлят предложението за подписване на споразумение с ЕС.