ЕК подготвя решение за механизма на сътрудничество и проверка с България
ЕК подготвя решение за механизма на сътрудничество и проверка с България / netinfo

Успехът на България и Румъния по пътя към присъединяването им към Европейския съюз /ЕС/ на 1 януари 2007 г. се дължи както на техните собствени усилия, така и на силното поощрение и подкрепа, които те получиха от Съюза и не на последно място от

германския Бундестаг. Това се казва в речта на еврокомисаря по разширяването Оли Рен пред Комисията по въпросите на ЕС на германския Бундестаг, където утре на първо четене ще бъде обсъждан присъединителния договор на България към ЕС.

В речта си Рен определя като историческо постижение успеха на България и Румъния да изпълнят изискванията на ЕС и да си извоюват препоръката на Европейската комисия за членство в съюза на 1 януари 2007 г.

В речта пред комисията на Бундестага Рен припомня, че преди три седмици ЕК публикува мониторинговите доклади за България и Румъния, в които препоръчва, предвид постигнатия напредък от двете държави, те да станат пълноправни еврочленки през януари догодина.

Еврокомисарят по разширяването допълва, че докладът от септември съдържа две основни послания. Първото послание е, че докладът отчита значителния прогрес, постигнат от двете балкански държави в подготовката им за еврочленство. Освен това в оценката на ЕК се отбелязва, че благодарение на значителния обем свършена работа България и Румъния няма да изложат на риск основните политики на ЕС и неговата нормативна рамка, след като се присъединят към него.

Второто послание на доклада от септември е, че ЕС разполага с достатъчни средства, за да се справи със специфични проблеми, които могат да възникнат след приемането на двете балкански държави.

В речта си пред комисията на Бундестага Рен отчита, че в последните две години България и Румъния са отговорили решително на условията, предявени към тях от ЕС - условия, които са били много по-строги от тези, прилагани в миналото. Това е довело до забележителна трансформация, съпътствана от реформи, извършени в няколко области, най-вече в последните три-четири месеца.

В същото време ограничен брой сектори се нуждаят въпреки значителния прогрес, постигнат досега, от по-нататъшно развитие през месеците до присъединяването на двете държави в ЕС и след това, допълва Рен в речта си.

Еврокомисарят припомня, че в мониторинговия доклад на ЕК от септември са уточнени съпътстващите мерки за членството на България и Румъния в ЕС. Тези мерки са в областта на безопасността на храните, усвояването на средствата от еврофондовете в областта на земеделието, авиационната безопасност, реформите в юридическата система и борбата с корупцията и организираната престъпност.

В доклада си от септември ЕС установи механизъм за сътрудничество и проверка на напредъка в сферата на юридическите реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност, уточнява Рен в речта си. Той подчертава, че този механизъм е нов и позволява на ЕК за първи път да следи внимателно след присъединяването на двете балкански държави постигнатия от тях напредък в тези важни сектори.

Рен допълва, че ЕК подготвя решение, в което се уточняват подробностите относно този механизъм за сътрудничество и проверка. Решението на ЕК ще бъде прието до края на 2006 г. То ще позволи на ЕК да бъде щателно информирана за по-нататъшните реформи и действия, предприети от България и Румъния в сферите на юридическите реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност

В речта си пред комисията на германския Бундестаг еврокомисарят по разширяването припомня, че присъединяването на България и Румъния към ЕС е последната фаза на петото разширяване на съюза, която е била грижливо подготвена. Той допълва, че още в началото на 90-те години на миналия век ЕС е започнал да подкрепя усилията за извършване на реформи в двете балкански държави и желанието им за еврочленство.