/ iStock/Getty Images
Социалните ограничения в индонезийската столица бяха засилени в момент, когато населението на най-голямата мюсюлманска страна в света се готви за месец на пости, предаде Асошиейтед прес.

Губернаторът на Джакарта Аниес Басведан съобщи, че ограниченията, които трябваше да изтекат днес, ще останат в сила до 22 май. На предавана наживо пресконференция снощи той призова вярващите да отложат събиранията в джамиите по време на Рамазана, за да прекъснат веригата на предаване на вируса.
Очаква се месецът на Рамазана, смятан за най-свещен в исляма, да започне утре.

Миналият месец индонезийският президент Джоко Видодо призна, че правителството е решило да скрие информация за епидемията от коронавируса в страната, за да не подклажда паника. Но отлагането на мерките за социално дистанциране и ниското относително равнище на извършваните тестове предизвикаха опасения, че ситуацията е по-тежка, отколкото се признава.

Басведан, който е политически съперник на президента Видодо, призова за засилени ограничения в момент, когато столицата се превръща в епицентър на коронавирусната епидемия. Вчера в Джакарта бяха потвърдени 3383 случая на заразяване и 301 жертви, при общо 7418 случая в страната и 635 жертви.
Нововъведените в Джакарта мерки, които ще се преразглеждат всеки две седмици, дават на властите правомощия да принуждават хората да стоят по домовете си и да затварят магазини и предприятия. Полицията има правото да разпръсва всяко събиране с повече от петима участници, а нарушителите могат да получат затвор до 1 година и глоба до 100 милиона рупии (6530 долара).

От днес в Индонезия ще бъдат забранени вътрешните пътувания по въздух и вода, съобщи министерството на транспорта, предаде Ройтерс. Целта е да се ограничи разпространението на коронавируса. Забрана за въздухоплаването ще е в сила до 1 юни, а за пътуване по море - до 8 юни. Ограниченията не важат за транспортирането на стоки.

Вирусът вече попречи на християнската Страстна седмица, ислямското поклонение - хадж, еврейската Пасха и други големи религиозни събития, отбелязва АП.
Правителствата в мюсюлмански страни се опитват да балансират между здравната защита на населението и традициите. Много от тях затвориха джамиите или забраниха колективните вечерни молитви. Пакистанският премиер Имран Хан отстъпи пред духовенството в страната и отказа да затвори джамиите, въпреки предупреждението на Пакистанската медицинска асоциация, че срещите на вярващите ще бъдат като развъдник за вируса в страна, която има нестабилна здравна система.