Доклад предрече край на цивилизацията в случай на ядрена война
Доклад предрече край на цивилизацията в случай на ядрена война / sxc.hu

Ядрен конфликт между Индия и Пакистан би предизвикал световен глад, смъртта на два милиарда души и края на цивилизацията, твърди научен доклад, цитиран от Франс прес. Организацията "Международни физици за предотвратяване на ядрена война", носител на Нобеловата награда за мир през 1985 година и американският й партньор "Физици за социална отговорност" смятат, че дори ограничен ядрен конфликт между Делхи и Исламабад би довел до хаос в атмосферата, съсипване на земеделските реколти по целия свят и криза на глобалния пазар на хранителни продукти.

Публикуваното изследване е обновена версия на доклад от април 2012 година, който предвещаваше смъртта на 1 милиард души, отбелязва БТА. Физиците обаче са сметнали, че миналогодишната разработка подценява измеренията на катастрофата, най-вече в Китай, и са направили нови изчисления.

"Един милиард жертви в развиващия се свят е очевидно катастрофа без еквивалент в историята на човечеството. Но ако добавим възможността още 1,3 милиарда души в Китай да загинат, стигаме до заключение, което ясно обозначава края на цивилизацията", заяви авторът на доклада Айра Хелфанд.

Изследването е базирано върху симулация на конфликт между Индия и Пакистан заради напрежението между двете съседни държави, които от 1947 година са водили три войни. Хелфанд обаче предупреждава, че какъвто и да било ядрен конфликт би имал същите последствия. Американският физик смята, че от ядрена война би оцеляла част от населението на планетата, но хаосът би унищожил цивилизацията такава, каквато е в момента.