/ Thinkstockphotos
Кръвта на австралиеца Джеймс Харисън е спасила живота на над 2 400 000 бебета.
След повече от 60 години, през които е дарявал кръв почти всяка седмица, той извърши последната си кръводарителска акция. Харисън не би се отказал, но Червеният кръст се опасява, че вече има риск за здравето му заради напредналата му възраст.

Австралиец е спасил 2 милиона бебета с кръвта си
 
Баща и дядо, който обича децата и внуците си, събира марки и обича да се разхожда покрай брега. На пръв поглед 81-годишният Джеймс Харисън не се отличава, но всъщност има златна ръка. Така го наричат в Австралия – човекът със златната ръка.

Дарявал е кръв почти всяка седмица в продължение на повече от 60 години. Но най-важното е, че така е помогнал на над 2 400 000 бебета да живеят, според данни на Австралийския Червен кръст. Харисън е дарил кръв общо 1173 пъти, но не може да гледа иглата на спринцовката.

Никога не гледам как вкарват иглата. Гледам сестрите, гледам тавана, петната по стените, каквото и да е, но не и иглата. Мога да погледна ръката си, след като иглата вече е във вената, но не и преди това. Твърде страшно е да видиш как те бодат с игла“, разказва той.
Всичко започва, когато е на 14 години и преминава през операция на гръдния кош и единият му бял дроб е отстранен. Процедурата изисква преливане на голямо количество кръв. Разбирайки, че е получил над 7.5 литра кръв, Харисън решава, че иска да се отплати. И започва, веднага след като навършва 18 години, когато законът го позволява.

Тревожна статистика: Само 21 на 1000 българи даряват кръв

Лекари откриват, че кръвната му плазма има свойството да спасява живот. Когато една жена е с отрицателен резус фактор, а плодът с положителен, имунната система на майката реагира и започва да атакува кръвните телца на бебето. Тези антитела излагат живота му на риск, обяснява Джема Фалкенмайър от Австралийския Червен кръст.

„Стотици бебета се раждат с мозъчни увреждания, остри състояния на железен дефицит, а много умират и това се случва, защото кръвта на майката атакува бебетата. Той всеки ден насърчава хората да даряват кръв чрез личния си пример и постижение“, посочи медикът.

През 1960 година учени открива, че същото антитяло може да се използва за създаване на терапия. А кръвта на Харисън го съдържа. И то в голяма концентрация. Тогава той започва да дарява кръвна плазма, от която се произвежда медикамент. Оказва се, че сред спасените е и собствената му дъщеря. В Австралия го смятат за герой, но той не вижда нещата по този начин.
 

„Много е трогателно, когато ми казват, че съм направил това или онова, или че съм герой. Но не, не се чувствам така. Това е нещо, което мога да правя. Един от талантите ми. Всъщност единственият ми талант е да бъдат кръводарител“, посочва мъжът.
 
Като кръводарител Джеймс Харисън е вписан и Книгата на рекордите на Гинес. Той се надява, че някой друг ще подобри рекорда му.