/ iStock/Getty Images
Цената на газа в Европа се доближи днес до стойността от 1 700 долара за 1 000 куб. м, става ясно от данни на лондонската борса ICE.

Цените на фючърсите за август в хъба TTF в Нидерландия достигна 1 682,3 долара за 1000 куб. м. или 155,99 еврпо за МВтч.

От началото на търговете стойността на газа нарасна с повече от 5%.

Цената на природния газ в Европа остава висока поради редица фактори. Така например американската компания Freeport LNG след пожар и експлозия през юни заяви, че очаква да възобнови частично работата на голям газов терминал едва в началото на октомври. Капацитетът на съоръженията на Freeport LNG се оценява на 15 млн. тона втечнен природен газ (LNG) годишно. Това представлява около 16% от общия износ на САЩ.

Омбудсманът: Държавата да компенсира сметките за газ и парно


Освен това на 30 юни беше публикуван указ на руския президент Владимир Путин, според който руско дружество с ограничена отговорност ще замени "Сахалин Енерджи" като оператор на проекта "Сахалин-2".

През първата половина на 2022 г. руската компания „Газпром” намали износа си на газ за чужди държави (включително доставките за Китай) с 31% до 68,9 млрд. куб. м. В някои случаи обстоятелствата, довели до това, бяха извън контрола на холдинга. Например от 11 май украинският оператор GTS спря транзита на газ за Европа през станцията в Сохрановка, тъй като не може да контролира граничната компресорна станция "Новопсков" в Луганска област. В тази връзка Украйна отхвърля номинациите за транспортиране през тази станция и газ се получава само през станция Суджа.

На 14 юни, "Газпром" беше принуден да намали доставките на газ по "Северен поток" в сравнение с планираното заради ненавременното връщане на газовите турбини на Siemens след ремонт. Siemens Energy съобщава, че една от газовите турбини за "Северен поток" все още не може да бъде върната в Германия от Монреал, след като е била ремонтирана, поради канадските санкции срещу Русия. Поради това "Северен поток" сега изпомпва 40 % от максималния капацитет на тръбопровода.

Освен това през май и юни последователно бяха извършени годишни планирани ремонтни дейности по газопроводите "Син поток" и "Турски поток", като изпомпването на газ беше напълно преустановено.

Междувременно на 27 април „Газпром” съобщи, че е спрял напълно доставките на газ за българския Булгаргаз и полския PGNiG поради неплащане в рубли в установения срок. На 21 май бе съобщено, че доставките на руски газ за финландската компания Gasum са спрени по същата причина. След това бяха спрени доставките за датската Orsted, холандската GasTerra и Shell Energy Europ. 
БГНЕС