/ iStock/Getty Images
Обединеното кралство навлезе в най-дълбоката си рецесия през първата половина на годината, след като ограниченията на коронавируса причиниха огромни икономически последици през месеците април до юни, пише вестник The Independent.

Икономиката се сви с 20.4% през второто тримесечие на годината - повече от всички други държави от Г-7, като така Великобритания влезе в първата си рецесия след финансовата криза през 2008-2009 г.

Драматичният спад на производството дойде след спада от 2,2% през първите три месеца на годината. Така Великобритания официално вече е в рецесия. САЩ и еврозоната вече потвърдиха, че са в рецесия.

По-рано имаше признаци за начало на възстановяването на икономиката, като месечният брутен вътрешен продукт (БВП) се повиши с 8,7% през юни, но той още е със 17,2 на сто под нивата от февруари 2020 г., съобщиха Службата за национална статистика.

Резултатите от проучването на службата все пак показват, че предприятията увеличават производството, тъй като търсенето се повишава след облекчаването на мерките за социално дистанциране и карантините.

Отраслите на производството, строителството и услугите отбелязаха по-голям растеж през юни, тъй като на предприятията беше разрешено да възобновят дейността си, но продукцията и в трите сектора остана значително под нивата от преди пандемията.

Продукцията на услугите остава 17,6% под нивото от февруари, след като през юни нарасна със 7,7%.
Агенция "Фокус"