/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов изрази надеждата Русия да освободи поне обикновените украински моряци, задържани около сблъсъка в Керченския проток.

"Моето мнение по въпроса е ясно и категорично - незабавно да се пуснат поне обикновените моряци. Това много би допринесло за разрешаване на кризата. Независимо от вътрешнополитическите проблеми, които искат да се решават в тези държави, да затворят този конфликт", призова премиерът пред български журналисти в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел. 

Борисов в Брюксел: Нашите летища са доказано шенгенски

България е изключително уязвима от този конфликт, не само заради транзита на газ, а заради близостта и акваторията на Черно море. Истински се надявам руските власти да погледнат с добро око на това предложение и обикновените моряци да бъдат пуснати. Ако има виновни, да ги наказват, или да спорят. Но това много би допринесло за климата и за спазването на минските споразумения, добави той. Борисов уточни, че снощното решение на европейските държавни и правителствени ръководители за удължаването на срока на санкциите срещу Русия е било прието единодушно.

По повод въпроса с Великобритания премиерът поясни, че Европейският съвет снощи отново е изразил доброто си отношение към Лондон. Нататък си е работа на британците, на техния парламент, да приемат или да не приемат (споразумението с ЕС). "Ние нашата работа сме я свършили", посочи Борисов.

ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия

"Ако ме питате дали съм оптимист - не съм. Ако ме питате дали ще бъде прието от британския парламент - считам, че не, но да не предопределям. Като наблюдавам ситуацията, така си мисля, че ще стане. Дано ме опровергаят, би било за добро", добави той.

Премиерът посочи, че твърдо застава зад решението въпросите за миграционната политика в ЕС да се разглеждат цялостно. По неговите думи заради вътрешнополитическите проблеми в Европа всяка страна се опитва да намери свое решение на тези въпроси. Затова сме против да се разделят решенията, защото сме държава на първа линия, справяме се прекрасно, всички го отчитат. Надявам се австрийското председателство на Съвета на ЕС да има напредък, засега не го виждам поне, дано го видя днес. Ако се разделят, в един момент може да се окаже, че ние не само спираме мигрантите, но след това трябва и да се грижим за тях. Като мине определен период от време, те започват да се движат свободно. Така че затова съм толкова твърд в решението си да не се разделя пакетът, поясни министър-председателят. 
БТА