Лидерите на двете най-големи икономики в света Джо Байдън и Си Цзинпин проведоха първа официална виртуална среща, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари. За последно двамата бяха говорили по телефона на 10 септември. Двамата лидери засегнаха широк кръг теми, но не постигнаха осезаем пробив по нито един от спорните въпроси между страните си, предава БТА.

В началото на срещата Си поздрави Байдън като "стар приятел", а тонът на встъпителните изявления и на двамата бе сърдечен. Байдън от своя страна определи отношенията между Вашингтон и Пекин като "просто естествена, открита конкуренция", която "не бива да прерасне в конфликт", отбелязва Асошиейтед прес.

В разговорите двамата лидери бяха придружавани от висши сътрудници.

Двамата президенти използваха продължилата три часа и половина среща, за да успокоят нарасналото напрежение в двустранните отношения. Според Белия дом те са обсъдили широк кръг от въпроси, включващи Афганистан, Северна Корея и Иран, както и човешките права, климатичните промени и напрежението около Тайван. Разговорите обаче не доведоха до уреждане на никой от споровете между Вашингтон и Пекин.

По най-спорния въпрос, за Тайван, Байдън е уверил, че САЩ остават верни на принципа за "един Китай", но "се противопоставят твърдо" на всеки "едностранен (опит) за промяна на статуквото или за подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток", съобщи Ройтерс. От своя страна, китайският президент предупреди, че всеки, който поддържа независимостта на Тайван, си "играе с огъня" и ще "се опари".

Той предупреди също, че Китай ще предприеме "решителни мерки", ако някой пресече "червените линии" за Тайван и призова Байдън да гарантира, че не е отстъпил от политиката за "един Китай", отбелязва в."Файненшъл таймс". Китайската държавна телевизия съобщи, че Байдън е дал уверения, че САЩ "няма да подкрепят независимостта на Тайван" и няма да се стремят към промяна на политическия строй в Китай.

Спорът за Тайван се превърна в ябълка на раздора между САЩ и Китай, след като Пекин неотдавна изпрати рекорден брой бойни самолети в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на самоуправляващия се остров.

Въпреки интензивните разговори за Тайван по време на виртуалната среща двамата лидери не успяха да установят предпазни механизми, за да гарантират, че напрежението около острова няма да прерасне в опасен конфликт. Същевременно Байдън и Си се споразумяха да работят заедно по въпросите на енергетиката и климата и подчертаха отговорността си пред света да бъде избегнат конфликт между двете най-големи световни икономики.

Макар че не постигнаха съгласие за Тайван, двамата лидери изглежда се споразумяха за нуждата да гарантират, че отношенията между САЩ и Китай, които са в най-ниската си точка от десетилетия насам, няма да продължат по спиралата на влошаването си към открит конфликт. "Нищо от този сорт не е от полза и за двете държави /. . ./ необходимо ни е отговорно световно лидерство", каза Байдън на Си в началото на срещата и изрази надежда следващия път да се срещне лично с него, предаде АП. Американският президент изрази също пред китайския си колега свое безпокойство за ситуацията с човешките права в Китай. Китайският президент му отвърна, че двете страни е необходимо "да изгладят различията си и спорните въпроси по конструктивен начин, за да предпазят американски-китайските отношения от влошаване" и сравни двете световни сили с големи кораби, който трябва да имат "стабилен рул", за да избегнат сблъсък. Той добави, че двете страни не трябва да играят игри с нулев резултат.

Китайската държавна информационна агенция Синхуа съобщи след разговорите, че те са били "откровени, конструктивни, по същество и плодотворни", и че двамата лидери са обсъдили "стратегически, фундаментални въпроси" на двустранните отношения. Според бившия служител на Пентагона, Дрю Томпсън, цитиран от "Файненшъл таймс", Байдън и Си са провели "здравословен дебат" по много въпроси, но САЩ не очакват срещата да произведе фундаментални промени в двустранните отношения. Първата по рода си официална виртуална среща между двамата лидери несъмнено даде позитивен импулс в двустранните отношения, но ако някой е очаквал съществен пробив по важните за двете страни въпроси, най-вероятно ще остане разочарован.

 
БТА