Джо Байдън
Джо Байдън / Gulliver/Getty Images
Американският президент Джо Байдън говори на пресконференция, организирана след посещението му в Израел, предаде Анадолската агенция.

По думите му държавата Израел е създадена като сигурна страна за еврейския народ. "Ако Израел не съществуваше, ние щяхме да го създадем", каза американският президент.
 
Байдън припомни, че преди 75 години, 11 минути след основаването на Израел, президентът на САЩ Хари Труман е първият лидер, признал Израел. "Тогава показахме, че сме на тяхна страна, ще го покажем и сега", каза той.

По думите му  САЩ и Израел не са само нации, измервани с мощта си, а нации и държави, които предоставят мощ.
 
"Ние сме за идеята израелският и палестинският народ да могат да живеят заедно в условия на достойнство. За да постигнем това, трябва да продължим да работим за постигане на решение за две държави, за да могат те да живеят заедно със своите съседи. Това е моята цел, това е моята задача."

Байдън заяви, че военноморските сили на САЩ са изпратени в региона, за да осигурят сигурността в източната част на Средиземно море, и преместват други военни активи на страната му в региона, "за да възпрат по-нататъшната агресия срещу Израел и да предотвратят разпространението на този конфликт".

"Светът научава, че Израел е по-силен от всякога", заяви Байдън, сравнявайки атаките от 7 октомври с тези от 11 септември: "За страна с размерите на Израел това е равносилно на 15 атаки от 11 септември."

Според Байдън  Хамас не представлява огромното мнозинство от палестинците, а "използва невинни семейства в Газа като жив щит".

"Дълбоко скърбя за семействата на убитите и ранените в тази трагедия. Хората в Газа се нуждаят от храна, вода, лекарства и подслон." 

САЩ ще предоставят хуманитарна помощ в размер на 100 млн. долара, която ще бъде използвана както в Газа, така и на Западния бряг.  Тези пари ще помогнат на повече от 1 милион палестинци, разселени от конфликта, включително за спешните нужди в Газа."

Байдън каза още, че те работят "в тясно сътрудничество" с египетското правителство, Организацията на обединените нации (ООН) и нейните клонове, както и с други партньори в региона, за да позволят на помощта да премине границата.
БГНЕС