/ Gulliver/Getty Images
Австралия обяви наводненията на източното си крайбрежие за национално бедствие, предаде Ройтерс.

"В Австралия става по-трудно да се живее заради тези природни бедствия", каза премиерът Скот Морисън, след като посети засегнатия от наводнения район Нортърн Ривърс в провинция Нов Южен Уелс.

Обявяването на наводненията за бедствие ще спомогне за преодоляването на бюрократични пречки и ще улесни отпускането на помощ за пострадалите райони. Властите бяха разкритикувани, че 21 души са загубили живота си заради бавната им реакция на наводненията.
 

Gulliver/Getty Images


Ядосани жители на Нортърн Ривърс, които от няколко дни нямат достъп до електричество и интернет, заявиха, че властите действат бавно и че усилията им за справяне с последиците от природното бедствие са недостатъчни.

Десетки протестиращи поискаха допълнителни помощи и по-решителни действия за борба с климатичните изменения, докато Морисън беше на посещение в град Лисмор, който бе засегнат най-сериозно от бедствието.

"Имаме нужда от помощ", скандираха демонстранти, част от които носеха плакати с надписи от сорта на "въглеродът и газът са отговорни за това" и "вижте как изглеждат климатичните изменения". 
БТА