АНС събира милиони списъци с контакти от имейли и чат
АНС събира милиони списъци с контакти от имейли и чат / БГНЕС

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ събира стотици милиони списъци с контакти от лични имейли и акаунти в чат програми в цял свят, включително на американци, пише на своя сайт вестник "Вашингтон пост", цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Американският ежедневник се позовава на секретни документи, предоставени от бившия сътрудник на агенцията Едуард Сноудън, който в САЩ е обвинен в издаване на поверителни разузнавателни програми и получи временно убежище в Русия. Тази информация била потвърдена от високопоставени служители на американското разузнаване.

Според "Вашингтон пост" АНС прехваща всеки ден стотици хиляди списъци с имейли от лични акаунти в Yahoo, Gmail, Facebook и Hotmail. Освен това агенцията събира ежедневно около половин милион контакт листи от чат услуги и имейл акаунти. Целта е да бъдат открити връзки с терористична или друга престъпна дейност, отбелязва БТА.

Говорител на директора на Националното разузнаване на САЩ увери, че АНС събира сведения само за "основателни мишени" на чуждестранни разузнавания и не проявява интерес към лична информация на обикновените американци. При това тя се води от правилата, които изискват да сведе до минимум придобиването, употребата и разпространението на данни, които идентифицират граждани на САЩ и хора с постоянно местожителство в страната.

Събирането на контакт листи от имейли и акаунти би било незаконно, ако е извършвано в Съединените щати. АНС обаче заобикаля тази забрана, като прехваща списъци от точки за достъп по света.

В един обичаен ден Агенцията за национална сигурност събира над 440 000 контакт листи, което прави повече от 250 милиона годишно.