Анкара обяви, че атентаторите от Рейханлъ са свързани с режима на Асад
Анкара обяви, че атентаторите от Рейханлъ са свързани с режима на Асад / снимка: Reuters

Извършителите на атентатите в южния турски град Рейханлъ на границата със Сирия са свързани с организации, подкрепящи режима в Дамаск и сирийското разузнаване, заяви турският министър на вътрешните работи Муаммер Гюлер, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Министърът изтъкна пред държавната телевизия ТРТ, че "лицата и организацията, извършили (атаката), са идентифицирани. Установено е, че те са свързани с организации, подкрепящи сирийския режим и подкрепящи неговите разузнавателни служби".

Вицепремиерът Бешир Аталай заяви, че според първоначалните оценки на властите извършителите са "от вътрешността на Турция". "Сигурно е, че случаят няма връзка със сирийската опозиция и със сирийските бежанци", уточни той, цитиран от турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Аталай съобщи, че броят на жертвите е нараснал на 43-ма, а има и 53-ма ранени, които са хоспитализирани. Други около сто души са пострадали по-леко при взривяването на две коли бомби в града в провинция Хатай.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че е време международната общност да предприеме действия срещу сирийския президент Башар Асад на фона на засилването на рисковете за сигурността в Турция и другите съседки на Сирия, съобщи Ройтерс.

В Рейханлъ се събраха протестиращи, обвиняващи за нападението правителството заради политиката му към Сирия, пише БТА. Около сто души преминаха в шествие из граничния град, призовавайки за оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Някои местни жители, които очевидно обвиняват сирийските граждани, че са внесли насилието през границата, изпочупиха прозорците на коли със сирийски регистрационни номера.

Турция приютява, главно в пограничния район, около 300 000 бежанци, избягали от сирийския конфликт, напомня Ройтерс. Около 60 души протестираха и в Анкара, скандирайки лозунги срещу премиера Ердоган и външния министър Ахмет Давутоглу.
Турската опозиция също критикува правителствената политика към Сирия, заявявайки, че активната подкрепа за бунтовниците е застрашила сигурността на страната. "Линията на омраза на Ердоган към Асад (сирийския президент Башар ал Асад, бел.ред,) и провокациите срещу режима в Дамаск се връщат към нас под формата на нападения и провокации," заяви Девлет Бахчели, лидер на опозиционната Партия на националистическото действие.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и американският държавен секретар Джон Кери осъдиха атентатите в южния турски град Рейханлъ на границата със Сирия, предадоха агенция Франс прес и турските медии.

Бан огласи изявление, в което осъжда "най-твърдо" нападенията, при които над 40 души бяха убити, а над 100 ранени. Атаките бяха извършени с две коли бомби, взривени в ранния следобед вчера на пълни с пешеходци и автомобили улици в Рейханлъ, окръг Хатай. Генералният секретар на ООН заяви, че осъжда всички терористични нападения и че няма никакво оправдание за подобни действия, съобщи турската държавна телевизия ТРТ.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери също осъди в изявление атентатите в Турция. "Тази ужасна новина разтърси всички ни най-дълбоко. Стоим до съюзника си Турция", посочи той. Кери изказа съболезнования на семействата на жертвите и заяви, че духом е с ранените.

Иран и Алжир също осъдиха нападенията. Посолството на Иран определи атентатите като "жестоко терористично нападение", а високопоставен представител на иранското външно министерство заяви, че борбата с тероризма е обща задача на всички държави.

Министерството на външните работи на Алжир изрази солидарност с турските власти и турския народ и заяви, че "нищо не може да оправдае такива действия".