Андрей Луговой готов да сътрудничи на британските власти
Андрей Луговой готов да сътрудничи на британските власти / снимка: БГНЕС

Руският депутат Андрей Луговой, основен заподозрян в отравянето на Александър Литвиненко, декларира пред британския в. "Таймс", че е готов да сътрудничи на британското правосъдие, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Интервюто е поместено в събота, в навечерието на втората годишнина от смъртта на бившия руски таен агент, посочва АФП.

Луговой заявява, че е готов да изпрати в Лондон за разговор с разследващите своя приятел Дмитрий Ковтун - един от последните разговаряли с Литвиненко, преди още да се почувства зле. Това обаче може да стане, "ако получим гаранции от британското правителство", казва той.

Според "Таймс" възможно е кралството да екстрадира Ковтун в Германия, която издирва руския бизнесмен. Ако приятелят му избегне тази опасност, самият Луговой също изразява готовност да го последва в Лондон, но смята да поиска гаранции, че няма да бъде арестуван там.

Луговой отново отрича да носи вина за смъртта на Литвиненко и заявява, че Русия "нищо не е спечелила" от тази ситуация, посочва АФП. При все това Алекс Голдфарб, президент на фондацията "Литвиненко" и говорител на вдовицата му, разкритикува интервюто на Луговой пред "Таймс" като операция, чиято цел била да подобри имиджа на Русия, допълва агенцията.

Андрей Луговой не е доволен от това как Лондон разследва "делото Литвиненко" и нарича този процес "бавно протичащ" по вина на британската страна. В излъчено интервю за ИТАР-ТАСС той твърди, че в случая е замесена "държавната машина на Великобритания".

"Разчитахме, че за една година все нещо ще се промени, но ситуацията не помръдна от мъртвата точка. Има официално искане за екстрадиция (на Луговой - б. р.) от британската прокуратура до Генералната прокуратура на Руската федерация. Само толкова", разказва той.

"Винаги ни е учудвало, че британската страна не търси преки контакти с нас, не изпраща запитвания, писма, предложения", констатира депутатът от Думата.

Според него разследването, предприето от британската страна, е процес, "който може да се нарече бавно протичащ, и това предизвиква само усмивка".

"За жалост, не знаем нищо за хода на разследването от английска страна. Британската страна има интерес да запазва сегашното статукво, те има какво да крият. Затова смятам (. . .), че в убийството на Александър Литвиненко е замесена държавната машина на Великобритания", заяви Луговой.

Бившият служител на руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко почина в Лондон на 23 ноември 2006 г. Експерти от британската здравна агенция твърдяха тогава, че са открили в тялото му голямо количество радиоактивен полоний-210. Властите в кралството обаче и до днес не са публикували официалното заключение за причините, довели до смъртта на Литвиненко, и резултатите от аутопсията, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Според американския журналист Едуард Епстайн, провел самостоятелно разследване, Литвиненко може би сам се е отровил с радиоактивен изотоп на полония и е загинал, тъй като е бил замесен в контрабанда с това вещество. Случаят изобщо не се вписва във версията за "убийство на един невинен дисидент", смята той. За да разкрие загадката, Великобритания според него "трябва да огласи доказателствата, държани в тайна, включително отчета за аутопсията, пълния списък на онези места в Лондон, където е била открита радиация, а също и данните от тайното проследяване на Литвиненко и съратниците му", добавя ИТАР-ТАСС.