/ Istock
Всеки дом е различен. А това означава различен подход при избора на мебели, декорация и не на последно място – осветление. За голяма част от хората се оказва доста трудно да изберат осветителни тела и да ги разположат по коректен начин в жилището. Всяка една лампа трябва да е с подходяща големина, дизайн и цветна температура спрямо типа помещение и неговата квадратура. От магазин Ikea.bg  съветват потребителите да приоритизират качествените модели, които са не само с красив външен вид, но и са енергоспестяващи.

Да се запознаем с видовете осветление

Светлината в дома ни оказва огромно влияние за начина, по който ще се чувстваме вкъщи. Тя не бива да е нито прекалено натрапчива, нито твърде слаба, че да не ни осигурява необходимата видимост. За да е изборът ни на осветление безупречен, е правилно да се запознаем с наличните варианти. Те са следните:
  • общо (основно) – ако говорим за интериорни лампи, важното е да започнем първо от общото осветление за дома. По правило, този вид осветителни тела се поставят на тавана и на централно място в стаята. Така се постига високо ниво на осветеност, така че да се движим безпроблемно в жилището, когато естествената светлина и слънце не достигат. При основното осветление се използват полилеи, плафони, аплици, лунички и пендели;
  • целево (локално) – от названието на този вид осветителни тела се подразбира, че става дума за стоящи лампи, поставени на конкретни места като бюрото, къта за четене, на тоалетката и др. Тяхната задача е да осигурят приток на светлина там, където се усеща недостиг на такава - кухненски шкаф, работна маса, около огледалото и прочее. Освен от практическа гледна точка, те се избират и с цел повишаване на естетиката или постигането на интересни светлинни ефекти. Сред търсените варианти са настолните модели с абажур, подовите лампиони, работните модели и др.;
  • акцентно (насочено) – неговото присъствие в дома ни е изразено декоративно. Посредством този вид осветителни тела акцентираме върху отделни детайли като картини, растения, малки скулптури и други произведения на изкуството. То има допълващ ефект, но може да се превърне и във фокусна точка и в авангарден детайл.

Много от днешните осветителни тела са плод на smart технологиите и позволяват тяхното дистанционно управление, напомнят от Икеа. Моделите с LED крушки са също сред опциите, като за тях се знае, че са в пъти по-икономични и производителни от останалите аналози. Съвременните лампи могат да се открият във всевъзможни цветове, размери и материали за изработка, а наред с това и на приемливи цени.

Как да изберем подходящото за дома ни

От избора на осветление зависят възприятията ни за дома. “Играта” на светлини и сенки е водеща за това дадено помещение да ни носи усещане за спокойствие, уют и топлина – колкото по-хитро използваме наличните ресурси, толкова по-страхотни резултати ще успее да постигнем.

Ето в какво се състои правилния избор на осветителни тела:
  • вид на стаята и квадратура – първо правило при избора на осветление за дома е площта на стаята и целта, за която се използва. Зони като дневната и кухнята изискват по-ярка светлина, а в спалнята може да се използва по-приглушена. Квадратурата на помещението е също сред отправните точки при избора на лампи. Колкото по-голямо е то, толкова повече осветителни тела ще са необходими;
  • цветовете, които преобладават в интериора – визията на лампата е не по-малко значима от нейната големина и мощност. Тя трябва да съответства на вече обособената цветова схема в жилището, така че да се постигне завършен вид на всяка една от стаите. Стилът на обзавеждане е също нещо, което трябва да се вземе предвид;
  • цена – няма как да подминем и финансовия аспект при покупката на осветление за дома. Пазарът е динамичен, така че могат да се открият както по-бюджетни, така и доста луксозни решения.
Каквито и осветителни тела да решим да купим, тяхното разположение си остава едно от най-важните неща – на стената, на тавана, на земята (свободностоящи), вградени в малки ниши и така нататък. Като декорация или като основен източник на светлина, те са задължителен елемент от обзавеждането на жилището и неговото пригодяване за обитаване.