15 000 полицаи осигурят сигурността на изборите
15 000 полицаи осигурят сигурността на изборите / снимкa: DarikNews
15 000 полицаи ще осигурят сигурността на изборите
20948
15 000 полицаи ще осигурят сигурността на изборите
Говорителят на ЦИК Бисер Троянов
  • 15 000 полицаи ще осигурят сигурността на изборите
  • Говорителят на ЦИК Бисер Троянов

15 000 полицаи охраняват 11 659 секции в изборния ден. Целият състав на Министерството на вътрешните работи е ангажиран пряко или косвено с опазването на обществения ред и сигурността в изборния ден. От Генерална дирекция „Охранителна полиция" апелират към гражданите за активно съдействие и подаване на сигнали за всички случаи за купуване на гласове на телефони 166, 112, както и във всички поделения на МВР. Всеки един от случаите ще бъде проверяван, съобщават още от вътрешното министерство.

С цел по-доброто обезпечаване и сигурността на гражданите и на обществения ред по време на изборния ден са направени срещи с представители на асоциациите на охранителните фирми в страната и „Гражданска защита". От вътрешното министерство припомнят, че в изборния деня ще бъдат издавани удостоверения за изгубен, откраднат, унищожен или повреден документ за самоличност. До 15 часа гражданите ще могат да подават молби за издаване на лична карта във всички районни полицейски управления и Областни дирекции на полициите, а от 15 до 17 часа само в Областните дирекции на МВР, в районните полицейски управления и в Столичната дирекция на вътрешните работи.

От МВР напомнят, че удостоверенията важат само до края на изборния ден.

За първи път на парламентарни избори у нас ще има и мажоритарен вот. Избирателите ще гласуват с две интегрални бюлетини, поясниха от Централната избирателна комисия. Вотът ще бъде наблюдаван от общо 59 международни наблюдатели, съобщи за Дарик говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Той припомни и по какъв начин трябва да гласуват избирателите, за да бъде бюлетината им действителна:

„Да гласуват само с един знак в един от квадратите на двете бюлетини. Знакът трябва да бъде общозначим, за да не се буди съмнение, че избирателят е разкрил своята самоличност чрез него. Избирателите трябва да сгъват бюлетините и да следят дали са сложени двата печата преди да пуснат бюлетините в избирателната кутия. Нека избирателят да провери и дали правилно са записани неговите имена, ЕГН и номер на документ за самоличност преди да си вземе своята лична карта на излизане от секционната комисия".

„Избирателят се записва в един списък независимо с каква бюлетина ще гласува, а бюлетините, които ще му бъдат подадени са две: едната с пропорционална листа, а другата за мажоритарните кандидати. Гласува се по един и същи начин и за двете бюлетини. Те са интегрални, сходни са. Единствената им разлика помежду им е, че с едната се гласува за 209 народни представители, а с другата избираме мажоритарния кандидат за съответния едномандатен избирателен район", припомни още Троянов.