Зъби от пещерна мечка и рог от тур показват в Севлиево
Зъби от пещерна мечка и рог от тур показват в Севлиево / община Севлиево

Изложбата „Праисторията - начало на човешката цивилизация" се открива днес в Хаджистояновото училище в Севлиево.

"Праисторията е най-продължителният и най-ранният етап от развитието на човешкото общество. Тя обхваща каменната епоха в човешката цивилизация, която от своя страна се разделя на старокаменна /палеолит/ - от 2 мил. г. пр. Хр. до 7 000 г. пр. Хр., и новокаменна, неолит, от 7 000 г. пр. Хр. до 3000 г.пр. Хр.", уточняват организаторите на изложбата.

Показани са оръдия на труда и оръжия, характерни за края на палеолитното и неолитното общество.

От фонда на музея се показват за първи път зъби от пещерна мечка. Намерени са в „Старата пещера" на Витата стена през 60-те години на 20 в. Пещерната мечка е представител на семейство мечки, който е живял в Европа през периода плейстоцен.

Видът е изчезнал в началото на последната ледникова епоха, преди около 27 500 години. Както името „пещерна", така и научното име spelaeus произтичат от факта, че вкаменелости от този вид са намирани най-вече в пещери.

Рог от тур е другата любопитна находка, която може да се види в изложбата. В миналото турът е бил широко разпространен. Срещал се е в Европа, Северна Африка, Мала Азия, Близкия изток.

Последният екземпляр умира в Полша през 1627 година. Пословична е била силата и агресивността на тура. Размерите му са били двойно по-големи от тези на съвременните крави.

Мъжките екземпляри тежали до 800 - 900 кг и имали дължина повече от 4 м. Туровете били желана, но трудна плячка за лов от праисторическите хора. За да ги ловуват, те се събирали на групи и се организирали предварително. Около 6 000 г. пр. Хр. турът е опитомен и става родоначалник на съвременните крави.