Специален индекс ще измерва вероятността от кризи на Балканите
Специален индекс ще измерва вероятността от кризи на Балканите / netinfo

Неправителствена организация ще измерва със специален индекс вероятността от кризи в страните на Балканите. Това е новоучреденият Център за Балкански изследвания към Националната асоциация за международни изследвания. Това бе оповестено на конференция на центъра за реалностите и проблемите на Балканския полуостров. Центърът ще инициира и създаването на Балканска академия за сигурност и сътрудничество на Балканите.

Център за балкански изследвания ще създаде индекс на кризите в страните от Балканите, който по скала от 1 до 10 ще прогнозира вероятността от вътрешнонационални и международни кризисни ситуации от политически, икономически, социален, етнически и културен характер в региона, заяви председателят на Управителния съвет Чавдар Минчев.

Индексът ще бъде от полза на правителства, неправителствени организации, бизнесмени и физически лица, които планират да се развиват в конкретна държава от региона. Информацията дали се предвиждат кризисни ситуации, от какъв характер и с каква интензивност ще бъде ценна при взимане на решения за бъдещи действия и ще послужи за предприемане на мерки против горещи кризи. Индексът ще се обявява веднъж на 6 месеца.

Андрей Пантев, председател на Програмния съвет на Центъра за балкански изследвания, заяви: „Основната предпоставка за създаването на Центъра за балкански изследвания е, че целта на политиката не е да решава проблемите, а да ги предотвратява, за да не се налага постфактум да се правят миротворчески конференции. Няма защо да крием, че балканите са особен район от европейската географска, културна, стопанска и политическа структура. Няма защо да крием, че България е вътре в тази балканска общност и тя също си има своите специфични черти.”

Центърът ще инициира и създаването на Балканска академия за сигурност и сътрудничество - регионална мрежа от центрове, които ще работят по проблематиката на Балканите. Академията ще се стреми да създаде трети основополагащ стълб на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа към Европейския съюз, представен от граждански организации и експерти. Първите два са правителствата и парламентите на страните от Югоизточна Европа.

Организацията ще издава балкански алманах със статии от научните издания по международни отношения на страните в региона – Гърция, Турция, Румъния, Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, България. Той ще се публикува четири пъти годишно на английски език.