Рязкото застудяване е опасно за хората с неврологични и сърдечно-съдови заболявания
Рязкото застудяване е опасно за хората с неврологични и сърдечно-съдови заболявания / Thinkstock/Getty Images
Рязкото застудяване е опасно за хората с неврологични и сърдечно-съдови заболявания
75960
Рязкото застудяване е опасно за хората с неврологични и сърдечно-съдови заболявания
  • Рязкото застудяване е опасно за хората с неврологични и сърдечно-съдови заболявания

Пациентите с неврологични и със сърдечно-съдови заболявания трябва да бъдат по-предпазливи в първите няколко седмици след рязко застудяване. Това съветва един от най-добрите невролози в България д-р Надка Самарджиева. В интервю за рубриката „Най-добрите лекари" специалистът посочи, че едно внезапно понижение на температурите може да окаже влияние върху кръвното налягане и тук личните лекари трябва да имат съответната отговорност към своите пациенти.

Медикът обясни, че в чисто технически план държавата има затруднения, които пречат на пациент с инсулт да постъпи в болница, в рамките терапевтичния прозорец, тоест поне до втория, третия част от началото на инсулта. "За съжаление пациентите с инсулт идват при нас или със закъснение или с редица придружаващи заболявания, които възпрепятстват лечението," добави д-р Самарджиева.

„Във всяка рязка смяна на атмосферното налягане пациентите с неврологични заболявания трябва да бъдат по-внимателни, за да мине този адаптационен период, като за всеки пациент има различна нужда от време за адаптация. Техният режим трябва да бъде пренастроен и личните лекари трябва да поемат съответната отговорност към пациентите, които водят.

Превенцията е в контрола на артериалната хипертония, кръвната захар, наднорменото тегло, пушенето, алкохола. Тези познати до болка неща често ги подценяваме. Стресът е един от основните фактори, които причиняват артериална хипертония и нарушен въглехидратен баланс. Няма как обаче съвременното общество да го заключи този стрес, да го игнорира и да каже: От днес няма да се стресирам. Но всеки трябва да намери правилната формула, за да се чувства комфортно", съветва д-р Самарджиева.