Родното кино с намалена субсидия и лоши условия за съхранение на филмите
Родното кино с намалена субсидия и лоши условия за съхранение на филмите / Thinkstock/Getty Images

Субсидията за българската филмова индустрия ще бъде намалена с над 1, 238 млн. лева, алармират от Националния съвет за кино. Икономистът Диана Андреева от Обсерваторията по икономика на културата посочи, че филмовата индустрия служи за буфер за съкращение и намаляване на разходите с единствения мотив, че това е проектна субсидия и щатни бройки не са засегнати.

Друг проблем, пред който е поставено киното ни, е липсата на условия за съхранение на българските филми. От Националната филмотека посочват, че ако не бъдат подобрени хранилищата, в които се съхраняват лентите, много от филмите са застрашени от повреди или да бъдат унищожени напълно.

Диана Андреева подчерта, че преди 2 седмици от Националният съвет за кино са изпратили запитване към министър-председателя Георги Близнашки за финансирането на изкуството. Отговор обаче още не са получили.

„Субсидията за българската филмова индустрия трябваше да бъде 18 920 000 лева, одобрени от Европейска комисия. В държавния бюджет по програма филмово изкуство беше предвидена субсидия от 12 700 000 лева, т. е. неспазване на закона за филмовата индустрия. С това съкращение, което има в допълнение от последните дни, субсидията за българската филмова индустрия ще падне до около 11 500 000 лева. Това означава с около 7 500 000 лева по-малко, отколкото е предвидено по закона за филмовата индустрия", уточни Диана Андреева.

Директорът на Националния филмов център Георги Чолаков очерта друг основен проблем на киното- неправилното съхранение на филмите.

„Нашите филмови ленти се съхраняват на температура, която е на улицата, и на влажността, която е в момента, а по принцип трябва да е 3 градуса и 30% влажност. Това са технологични изисквания. И трябва да се направи чисто ново хранилище, което струва 15 млн. лева. Ако погледнем бюджета, който е 20 млрд. лева, това е все едно аз на вас да ви искам 15 стотинки", обясни Георги Чолаков.