Разходка из стара София: Спирка Ларгото (СНИМКИ)
Разходка из стара София: Спирка Ларгото (СНИМКИ) / снимка:darikradio.bg
Разходка из стара София: Спирка "Ларгото" (СНИМКИ)
83733
Разходка из стара София: Спирка "Ларгото" (СНИМКИ)
Разходка из стара София: Спирка "Ларгото" (СНИМКИ)
  • Разходка из стара София: Спирка "Ларгото" (СНИМКИ)
  • Разходка из стара София: Спирка "Ларгото" (СНИМКИ)

Началото на булевард „Княз Александър Дондуков" започва с емблематичните сгради на бившия партиен дом, Президентството, Министерски съвет - триъгълникът на властта, както често го наричаме днес. Сградата на Министерския съвет някога е била строена за Министерство на тежката промишленост, а на Президентството - за Министерство на електрификацията.

Каква е историята на едни от най-важните сгради в България?

След бомбардировките през 1944 година София се нуждае от промяна. През 1947 година се провежда конкурс, специално за градоустройствено оформяне на градския център. Синът на един от авторите на партийния дом - проф. Иван Попов, архитект Павел Попов, разказа за Дарик какви са били първоначалните идеи за така нареченото „Ларго".

Разходка из стара София Спирка "Ларгото" (СНИМКИ)
netinfo
„След бомбардировките и след преврата на 9 септември започват да се правят планове за новия център на република България. И в този център, освен правителствени сгради, е трябвало да има голяма статуя на свободата, подобна като фигура на варшавската русалка с меча, но много по-голяма. И е търсено място, къде да бъде. Там са мислели, че трябва да дойде и да стъпи новата власт със своите правителствени общински сгради. Още на времето е било много спорно, дали да бъде така или да не бъде. Един от тогавашните градостроители -Петър Ташев е предложил нещо много умно, а именно новият център, на новата власт и на младата република да се изнесе в Горни Лозенец, там където е "Кемпински хотел Зографски".

Сградата на бившия партиен дом е изградена по проект на колектив с ръководител архитект Петьо Златев. Строежът продължава 6 години и окончателно е завършен през 1954 година. Сградата е първия пример за истински социалистически реализъм у нас.

Според арх. Попов хубавото е било, че старите, големи архитекти са били още живи и здрави, в силата си и комунистическата власт е привикала именно тях. Един екип прави партийния дом, друг-хотел „Балкан" с министерски съвет, трети екип прави ЦУМ. Добри архитекти, сполучливи продукти на европейската култура, всички завършили на запад. "И затова от тези сгради не е паднал нито един камък, въпреки, че партийният дом горя, а от съвременните облицовки падат на втората година", сочи той.

Разходка из стара София Спирка "Ларгото" (СНИМКИ)
netinfo
Архитект Попов разказва: "Петьо Златев е ръководел партийния дом с екип от 4-5 архитекти, някои от тях млади. Един от тях е бил баща ми. От целият соц това е най-издържаната класическа архитектура. И както ходех често и по всяко време, установих, че деня на зимното слънцестоене, на 22 - 23 декември по обед, в 12 часа, сянката на министерски съвет съвпада точно с горния край на каменния тъмен цокъл. Няма начин да е случайно. Изобщо тези сгради със своята монументалност, стара и демодирана, но все пак красота, защото те имат благородни пропорции, биха могли да служат на културата и на властта".

Партийният дом преживява смяната на комунистическия режим, съпроводена с палеж. Драмата с пожара започва на 26 август 1990 година и приключва в ранните часове на следващия ден. От заснетите кадри и снимки се вижда, че пожарът лумва на най-малко 8 места и входовете на сградата са атакувани един по един. И днес това място си остава емблематично за протести и гражданско недоволство.

Интересна е и съдбата на петолъчката върху партийния дом. Условието на Москва е тя да бъде по-малка от съветската. Златното покритие на рубинената звезда е направено в завод „Комуна" в Сопот. 3 700 вата е мощността на лампите, които денонощно осветявали символа на комунизма. Днес символът на предишния режим може да се види в Музея на социалистическото изкуство.

Министерството на електрификацията днес приютява Президентството. По-късно е долепен и представителният хотел „Балкан", който настанява всички важни гости на първите мъже в държавата и политическите лидери от цял свят.

Затваряме триъгълника на властта с Министерството на тежката промишленост и ЦУМ. Интериорът в централното фоайе срещу премиерския кабинет е взаимстван от Рилския манастир.

Разходка из стара София Спирка "Ларгото" (СНИМКИ)
netinfo
Друг интересен пример е сградата на ЦУМ. Тя е завършена през 1957 година и дълго време е най-големият търговски център на Балканския полуостров. В него са монтирани и първите ескалатори в България. На мястото на ЦУМ някога се е събирала цяла София. Много хора си спомнят за мястото с умиление.

Големи, здрави и внушителни сгради, но какво има под тях? Не можем да подминем въпроса, дали има тайни коридори, които свързват сградите на бившия партиен дом с Президентството и Министерския съвет. Една от историите твърди, че тунелите, построени след 1944 година, не са били използвани никога за евакуация на комунистическата номенклатура, единствено са послужили за тайното извеждане на балсамираните останки на Георги Димитров. Историята гласи, че тялото вероятно е пренесено към партийния дом и оттам извозено с кола през бул. „Дондуков", където не е имало митингуващи.

"Да има тунели е възможно, даже логично", смята арх. Попов. Най-големият довод за това, София да има метро, е руската идея, че е прекрасно укритие за тогавашните бомбардировки.  Според него ако метрото беше минало по „Цар Освободител" плитко, за което е имало пълната възможност, те щяха да бъдат намерени.

Ако минем и разгледаме сградите, подредбата и архитектурата можем да се върнем във времето и да си вземем от духа на София. И не само заради красотата и историята, а и защото народ, който не помни миналото, си няма бъдеще.