марихуана
марихуана / iStock/Getty Images
Проблемните поведения, предизвикани от употребата на трева, нарастват лавинообразно. Д-р Мишел Мейденбург споделя в блога на Psychcentral своя клиничен опит.
 
68-годишен мъж дошъл с оплаквания за липса на мотивация и продуктивност. Друг случай от нейната практика е за гимназиална ученичка, която е отключила голям депресивен епизод с психоза, предшествано от пушенето на марихуана.

Младежи, които са били под влиянието на този наркотик, който се смята за "безобиден", са се впускали в импулсивни и рискови дейности. Това, което прави впечатление на д-р Мейденбург - тези лица са осъзнали, че не могат да си налагат самоконтрол, както и не могат да обмислят рационално и логически ситуацията. Те губят трезва преценка за потенциалните последствия, които могат да имат фатален изход.

Експерти: Марихуаната води до шизофрения, вече не е „мека“ дрога

Съвременният канабис е много по-потентен, отколкото преди, отбелязва експертът. Това означава, че активните вещества на наркотика са много по-концентрирани. Оттам изследванията показват, че особено развиващият се мозък, тоест на децата и младежите, могат да получат необратими невробиологични промени. Като например отключване на психотична депресия или дори шизофрения. В това число се посочва, че дори чистото канабисово масло може да отключи подобни здравни последици.
 

Друг експерт, д-р Дениъл Амен, невробиолог и основател на иновативни центрове за сканиране на мозъка, споделя, че родители идват с децата си, след като се съмняват за Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност или само Синдром на дефицит на вниманието, отключени в пубертета. Симптоматиката включва трудности в концентрацията, неорганизираност, влошаваща се мотивация, спад в представянето в училище и университета.

Включиха ново вещество в списъка на наркотиците


Изненадата за д-р Амен идва тогава, когато снимките показват, че структурните промени в мозъка не са същите като Синдром на дефицит на вниманието. Вместо това, резултатите показват високи нива на токсини. Анализ на близо 1000 потребители на тревата именно потвърждава това - почти всяка част от мозъка има по-слабо кръвооросяване. Най-засегнат е хипокампа (амоновия рог), който отговаря за паметта. Слабото кръвообращение до мозъка е асоциирано с депресия, суицидно поведение, биполярно разстройство, шизофрения, Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Именно това е и една от предпоставките за развитие на Алцхаймер или деменция на по-късен етап от жизнения цикъл.
 
Освен това канабисът "хаква" наградния механизъм на мозъка - тоест той се свръхстимулира, като това е и наркотичният аспект на веществото. Потребителят иска повече и повече, за да получава желаното удовлетворение.

Мозъкът започва да остарява по-бързо при пушенето на марихуана. Дори да бъде спряно навреме, шансовете за ефект на бумеранга са големи - в 20-те си все повече млади хора се разболяват от депресии (с или без психоза), а броят на самоубийства нараства вирхообразно. Не бива да се подценява риска от посягане към "твърди" дроги, когато самоконтролът при пушачите на трева е отслабнал.