Половината от българските деца имат профили в социални мрежи
Половината от българските деца имат профили в социални мрежи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Половината от българските деца имат профили в социални мрежи
38268
Половината от българските деца имат профили в социални мрежи
  • Половината от българските деца имат профили в социални мрежи

92 на сто от българските деца между 9 и 16 години използват Интернет, а 51% имат профил в социална мрежа. 15% разрешават на всички интернет потребители да разглеждат личната им информация и снимки, качени на профилите им в социалните мрежи. Така личните данни на всяко трето дете могат да бъдат свободно разгледани.

В същото време мнозинството от родителите на 9-16-годишните интернет потребители в България подценяват рисковете, на които са изложени техните деца. Това показват резултатите от представителното изследване „EU Kids Online: Рискове и сигурност в Интернет” на London School of Economics с подкрепата на Европейския съюз.

Българските деца са едни от най-активните онлайн потребители в Европейския съюз. България е на 12-то място сред 25-те страни, които участваха в изследването по владеене на основните умения за самозащита в електронната мрежа. „Българските деца малко надхвърлят средните умения на европейските деца. От осем основни умения за самозащита в интернет, българчетата показаха резултат 4,7 при средно за ЕС 4,2”, сподели координаторът в Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов. „Данните от това изследване обаче показаха, че България е на едно от първите места по използването на социални мрежи у нас, уточни той.

Процентът на децата на възраст между 14 и 19 години, които са получили съобщение от непознат в интернет, е нараснал през тази година, констатираха още експерти. Проучванията сочат, че 75% от тийнейджърите в Европа са получавали съобщение в интернет от непознат. При подобно проучване на Майкрософт, проведено през 2010 г., процентите са 63. 37 на сто от децата са отговаряли на съобщенията от чисто любопитство, а през 2010 г. те са 46.

Според проучването на въпроса дали имат нещо против да станат приятели с възрастни в интернет, 23% от тийнейджърите отговарят с „Да” - нещо, което не биха направили извън онлайн средата. 69% от родителите пък предприемат действия за предотвратяване на достъпа на децата си до сайтове със съдържание за възрастни. 67% от тийнейджърите си признават, че се е случвало да изтрият линковете от сайтове, които посещават, за да ги прикрият от родителите си. Близо 40 на сто влизат в интернет и играят игри, за които не биха получили одобрение от родителите си. Такъе е и процента на тийнейджърите, които са излъгали поне веднъж относно възрастта си докато говорят с непознат в интернет.

Проучването е направено по повод Денят за безопасен интернет - 8 февруари. Той се отбелязва от 2004 г. по инициатива на европейската мрежа от центрове за безопасен - Интернет Инсейф (Insafe). Тази година инициативата се състои за осми път под мотото „Това не е просто игра, това е твоят живот”. В България Денят за безопасен Интернет бе отбелязан в повече от 100 училища в 14 града.