Ниските заплати демотивират социалните работници, остава им любовта към децата
Ниските заплати демотивират социалните работници, остава им любовта към децата / Sofia Photo Agency, архив

Социалните работници в домовете за деца без родители са подложени на висок професионален стрес и въпреки положителната мотивация за творческа и обществено значима работа те се чувстват неудовлетворени от ниското заплащане на труда и ниското обществено признание. Това е едно от заключенията в анкетно изследване, направено сред 81 социални работници в шест столични домове за деца от 3 до 7 години.

Изследването е част от проект за подкрепа на участниците в реформата на социалните институции за деца, който се финансира от посолството на кралство Нидерландия и се реализира с подкрепата на асоциация „Наши деца" и сдружение ФИЦЕ-България. Работещите в тези институции се чувстват изморени и натоварени от всекидневното справяне с трудни ситуации, но в същото време не могат се откажат от работата заради обичта към децата и желанието да им помагат, обясни Ирина Георгиева, ръководител на проекта по време на кръгла маса, посветена на резултатите от проекта. По думите й хората се стресират допълнително и от високата лична отговорност, която носят за децата без родители, и която на практика няма с кого да споделят.

Изследването показва също, че все по-малко млади българи желаят да работят в социална институция - работещите на възраст до 30 години са едва 11 процента от анкетирани, докато работещите на възраст над 45 години формират преобладаващите 63 процента. Мъжете също са дефицитни като процент, обясни Георгиева и посочи, че над 80 процента от социалните работници са жени. В рамките на проекта са проведени четири двудневни тренинга със 71 души и като резултат от тях са разработени колективно програми за справяне с проблемни ситуации и преодоляване на стреса.

Според Ирина Георгиева по-малките домове за деца са по-стабилни и мотивацията за работа на персонала в тях е по-висока в сравнение с големите домове. Като пример беше посочен домът за деца в Драгалевци, където 100 процента от анкетираните социални работници определят материалната база като много добра и за децата, и за самите тях. За разлика от това заведение в дома за деца „Христо Ботев" само за няколко месеца са напуснали почти 80 процента от работещите, като за техните места са кандидатствали само хора в предпенсионна възраст и пенсионирани учители.

Заради липсваща социална услуга в полза на деца с проблемно поведение и криминални прояви от сдружението ФИЦЕ България обявиха, че подготвят проект за изграждане на център за подкрепа на тези деца. В него детето ще има право на престой до шест месеца, като през това време с него ще се работи по посока на интегрирането му в обществото, а след това ще бъде насочвано към друга институция, обясни Дашенка Ташкова, представител на сдружението. Същото сдружение вече е разработило методика за работа с родители и деца с проблемно поведение и предлага създаването на институт, в който родителите да се обучават. Директорът на общинската дирекция „Социални дейности" Минка Владимирова обясни, че общината може да предостави терен за реализацията на тази идея.