Красивото Охридско езеро събира през цялата година хиляди посетители от различни държави. Една от историческите му забележителности е Заливът на костите, в южната част на Охридското езеро, край който се намира и Музеят на водата.

Този музей, чиято територия обхваща 8500 кв.м, разкрива истината за праисторическо селище, съществувало между 1200 и 700 г. пр.Хр., което е през Желязната и Бронзовата епоха. Музеят изключително подробно описва начина на живот на праисторическите ни предшественици.

В миналото това селище се е намирало точно на това място, а днес са реставрирани няколко къщи и са разположени на 5 м над водата, свързани с брега чрез мост. Според историците селището, което някога е съществувало тук, се е състояло от 60 къщи. Стъпвайки на мястото, на което са живели нашите предшественици, чувството е зашеметяващо.

Самите къщи са изградени от кал и преплетени клони, построени са върху дървени колчета. Така се образува една голяма площ, която изглежда като огромна тераса, на няколко метра над водата.

Едно време във всяка къща е имало дупка на пода, която стигала до Охридското езеро и така рибарите са могли да пускат кофи във водата и да чакат прясно уловената риба. Тогава това бил и основният метод за прехранване. Във всяко помещение пък може да откриете животински кожи, оръдия на труда, места за готвене, направени в автентичен вид.

Чудното място в Охридското езеро от години е обект на археологически проучвания. Така са открити много кости на животни, но е установено, че те не са били обитатели на водното царство, открити са и рога на елен и няколко каменни сечива и керамични съдове. Поради тази причина мястото е наречено Остров на костите или Залив на костите.

До Музея на водата се намира и реконструирано римско военно укрепление.