„Мис Слънчице” е най-добър филм според Гилдията на US филмовите актьори
„Мис Слънчице” е най-добър филм според Гилдията на US филмовите актьори / netinfo

Семейната комедия "Мис Слънчице" бе обявена за най-добър филм на 13-ите годишни награди на американската "Гилдия на филмовите актьори". С по две отличия на церемонията в Лос Анджелис бяха удостоени актрисата Хелън Мирън, мюзикълът "Мечтателки" и сериалът "Анатомията на Грей", предадоха световните агенции.

Наградите за най-добър актьор и актриса в главна роля във филм спечелиха съответно Хелън Мирън в "Кралицата" и Форест Уитакър в "Последният крал на Шотландия". И двамата изиграват реални хора: Мирън - британската кралица Елизабет Втора, а Уитакър - угандийския диктатор Иди Амин.

В категориите за най-добър актьор и актриса в поддържаща роля наградите отидоха при Еди Мърфи и Дженифър Хъдсън - и при двамата за превъплъщенията им в певци във филма "Мечтателки".

Победителите в индивидуалните категории автоматично се превръщат във фаворити за най-престижните награди в света на киното - "Оскар", които предстои да бъдат раздадени на 25 февруари, отбелязват агенциите. През 11-те години, откакто

"Гилдията на филмовите актьори" връчва награда за най-добър филм, едва петима победители обаче са били удостоявани впоследствие и с "Оскар".

Мирън спечели наградата и в категорията за най-добра актриса в телевизионен филм/минисериал за ролята си на кралица Елизабет Първа в едноименната поредица. При мъжете наградата отиде при Джереми Айрънс за превъплъщението му в граф Лестър, също във филма "Елизабет Първа".

С наградите за най-добър актьорски ансамбъл в драма и в комедия бяха удостоени съответно "Анатомията на Грей" и "Офисът". Второто отличие за "Анатомията на Грей" е на Чандра Уилсън за най-добра актриса в драматичен сериал.

Наградата за цялостен принос отиде при британската актриса и певица Джули Андрюс. 71-годишната Андрюс печели "Оскар" през 1965 г. за ролята си в "Мери Попинс".

Американската "Гилдия на филмовите актьори" обединява 120 хиляди изпълнители от киното и телевизията. Всички те имаха право да гласуват за наградите. Много от тях са членове и на "Академията за кинематографично изкуство и наука", която определя носителите на най-престижните отличия във филмовата индустрия - наградите "Оскар". (БТА)