Менопаузата – двоен риск от рак на гърдата при хормонална терапия
Менопаузата – двоен риск от рак на гърдата при хормонална терапия / снимка: www.sxc.hu

Жените в менопауза, подложени на комбинирана хормонална терапия от естроген и прогестоген за период от поне пет години, рискуват двойно да се разболеят от рак на гърдата. Това сочат публикуваните резултати от направено изследване в университета Станфорд в Калифорния, цитирани от БГНЕС.

Година след приключването на терапията рискът от заболяването спада с 28 процента, показват резултатите. "Това е достатъчно солидно доказателство, че естрогенът, комбиниран с прогестоген, провокира рака на гърдата", подчертава д-р Марсиа Стефаник – преподавател по медицина в Калифорнийския университет и съавтор на изследването публикувано в New England Journal of Medicine.

"Ние предписваме хормони на жените в менопауза и пет години по-късно рискът от рак на гърдата без никакво съмнение е повишен. Когато спират с тази хормонална терапия, рискът спада към нормалното", обяснява тя. Д-р Стефаник разказва, че това се отнася за жените, които вземат само естроген.

В изследването са участвали над 15 000 жени, разделени на две групи, които вземат естроген и прогестоген. Тези първи клинични опити са направени от Националния здравен институт, който ги спря три години по-рано от предвиденото през 2002 г. след като стана ясно, че рискът от рак на гърдата е очевиден. Учените продължиха да наблюдават жените, за да се разбере дали има нови случаи с рак на гърдата.

Освен тези клинични опити учените са наблюдавали и резултатите от проучване от 1994 г., в което са участвали 41 449 жени в менопауза, които са оставени сами да изберат каква хормонална терапия да прилагат. Резултатите от двете групи са много идентични по отношение на увеличаване риск от рак на гърдата, свързан с комбинираната хормонална терапия. "Независимо от това, че много от случаите с рак на гърдата са диагностицирани при жени, ползвали комбинираната хормонална терапия, много от туморите не са забелязани, защото не се виждат при пациентки третирани с хормони", казва доктор Стефаник. "Този проблем изчезва след като приключи и хормоналната терапия и когато тъканта на гърдите стане нормална", добавя още тя.

След спирането на клиничните опити през 2002 г. броят на рецептите за хормонална терапия при жените в менопаузата от 60 млн. през 2001 г. спада на 20 млн. през 2005 г. Случаите с рак на гърдата също така значително спадат, се казва още в изследването.