Медийният сектор заедно срещу езика на омразата
Медийният сектор заедно срещу езика на омразата / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

В Закона за радиото и телевизията липсва точна дефиниция за това какво представлява езикът на омразата, а това възпрепятства регулацията на електронните медии по отношение на враждебната реч, каза Маргарита Пешева, председател на Съвета за електронни медии, на първата по рода си дискусия на тема „Враждебната реч и езикът на омразата в електронните медии". Дискусията бе организирана от Съветът за електронни медии, Съюзът на българските национални електронни медии и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО.

По думите на Пешева, на тази среща секторът за първи път се обединява активно около проблема, което е пример за съвместите действия на регулаторния орган, националните влиятелни електронни медии и неправителствения медиен сектор. Като пример за сериозността на проблема, Пешева посочи 55-те наказателни постановления, издадени от СЕМ за шестте години от създаването на регулатора.

Постановленията са за „недопускане на предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост", както гласи чл.17 ал. 2 от Закона за радиото и телевизията. Предложението, което СЕМ дава за оптимизиране на медийното законодателство, е да бъде изработено общо становище на СЕМ, радио- и телевизионните оператори и неправителствения медиен сектор, относно недопускането на враждебна реч в ефира. За тази цел е необходимо и създаването на работна група, включваща специалисти от различни сфери като радио- и телевизионна комуникация, право, европейска аудиовизия, защита на потребителите, религии и етноси, деца – малолетни и непълнолетни, права на човека, авторски и сродни права.

Гриша Камбуров, изпълнителен директор на АБРО, одобри предложенията на СЕМ за оптимизиране на медийното законодателство и допълни, че административно-наказателната дейност не е разрешение на проблема с враждебната реч, а още повече го задълбочава. Камбуров каза още, че неточности в правната рамка наистина съществуват и единственият начин положението да бъде подобрено е медийният сектор да се обедини около разрешаването на проблема.