Мартеницата е една от най-автентичните и изконни български традиции. Нашите сънародници в Испания също не забравят българските обичаи и се закичват с мартенички.

България обаче не е единствената страна, в която по древна традиция на 1 март се чества края на зимата и началото на обновлението, на пробуждането и пролетта. Молдовците и румънците в Испания също празнуват на 1 март и подаряват мартенички на децата, приятелите и близките си. Ето какво откри нашият сънародник Любо Миланов:

Как празнуват в Румъния и Молдова?

Според традицията в Румъния всеки трябва да получи малко подаръче, вързано с бял и червен конец. То е символ на отминаващата зима и началото на пролетта. „Прави се, за да ни предпази и да ни донесе късмет. В края на месеца закичваме мартеницата на едно плодно дърво“, разказват румънците.

В Молдова мартеницата е символ на любов и вечност. Молдовците подаряват мартеници на хората, които обичат. Свалят ги в края на март и ги поставят на някое дърво.

деца
netinfo

А какво мислят испанците за нашите традиции? Според един от гостите на празника за испанците е полезно и възпитателно да се запознаят с традициите на другите европейски държави.

„Видяхме, че освен в България, мартеницата е символ и в Румъния и Молдова. Представиха по един много интересен начин традициите на България и на Балканите“, сподели испанецът.

За произходът на мартеницата има много легенди, но честването на празника от всички заедно е един ценен урок, а мартеницата служи за обединението на народите, смята сънародникът ни Любо Миланов.

първи март в Испания
netinfo


Автор на видеото: Любо Миланов