Имат ли бъдеще литературните конкурси у нас
Имат ли бъдеще литературните конкурси у нас / снимки: Личен архив
Имат ли бъдеще литературните конкурси у нас
58182
Имат ли бъдеще литературните конкурси у нас
  • Имат ли бъдеще литературните конкурси у нас

Отговорът трябва да е „Да!" след като и малки общини се нагърбват с организация на подобни прояви. Един от малкото конкурси за сборници с къси разкази в България приключи тази вечер в Карнобат. Подборът е бил между 22 сборника с разкази, излезли в последните две години.

Председателят на журито Деян Енев: „Нашата работа беше трудна, защото четирите наградени книги са почти равностойни. Отделно имаше още няколко книги, които също заслужаваха награда, но в крайна сметка изборът на всяко жури е субективен. Аз се радвам на нашия избор. Мисля, че наградихме най-добрите сборници с разкази в България напоследък. Голямата награда печели Ина Иванова с „Името на неделята", първа награда печели Йорданка Белева с „Надморската височина на любовта", втора награда печели Иван Сухиванов със сборника си „Бягства" и трета награда печели Оля Стоянова с „Какво сънуват вълците".

Попитан имат ли бъдеще подобни литературни конкурси, Деян Енев отговори: „Мисля, че имат бъдеще. Подобна е била инициативата на града Корк в Ирландия, който учредява награда на името на Франк О'Конър - прекрасен разказвач, все още е недостатъчно и недобре познат в България, все още няма преведена цяла книга. Конкурсът в името на Франк О'Конър се превръща за няколко години в най-престижния конкурс за сборници с къси разкази на английски език в света с награден фонд около 30 000 лири. Напоследък излизат постоянно прекрасни български къси разкази. Днес например е премиерата на сборника на Николай Фенерски „Не казвай на майка си" в София".

Имат ли бъдеще литературните конкурси у нас
netinfo