Дядо Пънч: Децата днес порастват по-бързо, но ще ги осакатим без детската книжка
Дядо Пънч: Децата днес порастват по-бързо, но ще ги осакатим без детската книжка / снимки: DarikNews.bg
Дядо Пънч: Децата днес порастват по-бързо, но ще ги осакатим без детската книжка
71575
Дядо Пънч: Децата днес порастват по-бързо, но ще ги осакатим без детската книжка
  • Дядо Пънч: Децата днес порастват по-бързо, но ще ги осакатим без детската книжка

За деца трябва да се пише на много добър език - като по ноти, да се пише интересно, за да не скучаят и да има нещо смешничко. Това е рецептата на Панчо Панчев, известен на деца и родители като дядо Пънч. На 80 години писателят, драматург и публицист има зад гърба си над 80 книги, повечето от които детски - със стихчета и гатанки. Казва, че днес децата порастват по-бързо, но бихме ги осакатили, ако ги лишим от детската книжки.

Дядо Пънч гостува в предаването на Дарик „Реактивно", като отбеляза „на патерицата" Международния ден на детската книга от тази седмица (2 април).

В ефир той изнесе импровизиран рецитал на написаното от него за малки и пораснали вече деца.

Дядо Пънч Децата днес порастват побързо но ще ги осакатим без детската книжка
netinfo

„За деца трябва да се пише на много добър език, всичко да е като по ноти. За деца трябва да се пише интересно, да не скучаят. Това съм го репетирал и изпробвал на многобройните си срещи с деца, които съм имал в читалища, в училища, в детски градини, където сме били много пъти с моя приятел - покойният Асен Кисимов, а няколко срещи и с Леда Милева. Трябва да има нещо смешничко. Не отричам тъжните приказки и стихотворения или поемки за деца, обаче смешното си е смешно. Детето обича и трябва да се смее повече", разказа дядо Пънч.

„Децата влизат в живота чрез средствата за масова информация - дали е телевизия, или нещо друго, но те навлязоха в живота, така че не може да скрием от децата. Има една възраст, която е „Зайченцето бяло" и има зайчета, мечета... Те са на-ни-на. Не можем да лишим децата от всичко това, но след това, като започнат да се чувстват личности, което става към 3 години, става по-бързо. Затова литературата трябва да се съобразява с тях", каза още Панчо Панчев.

На въпрос какво може да даде книгата на един гладен човек, той коментира:

„Зависи какво се разбира под гладен. Той може да е гладен за филия хляб и ако отдавна не е ял, това да означава много, но гладен може да означава и алчен, което не е хубаво и не бива да приучаваме децата към това. А сега думите „пари" се повтарят много и повече, отколкото е необходимо за едно общество, каквото съм свикнал да го виждам", допълни дядо Пънч.

От „Гатанкова енциклопедия" той прочете няколко гатанки:

„Повече от всички хора знае, с вълшебна сила даже тя е. Можем, както си лежим в кревата, с нея да обиколим земята и мечта най-дръзка се постига в ръце с разгърнатата..."?

Отговор: Книга.

„То е нещо лично твое, ала други го изричат. Както си седиш спокоен, чуеш ли го, натам тичаш"?

Отговор: Името.

Не могат децата без детската книжка. Това е просто осакатяване. Както се казва, заедно с млякото и това трябва да им се дава, завърши любимият на малки и големи дядо Пънч.

Дядо Пънч Децата днес порастват побързо но ще ги осакатим без детската книжка
netinfo