Акад. Съботинов: Финансовото състояние на БАН е изключително тежко
Акад. Съботинов: Финансовото състояние на БАН е изключително тежко / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Акад. Съботинов: Финансовото състояние на БАН е изключително тежко
25643
Акад. Съботинов: Финансовото състояние на БАН е изключително тежко
  • Акад. Съботинов: Финансовото състояние на БАН е изключително тежко

Финансовото състояние на Българска академия на науките е изключително тежко. Това заяви председателят й акад. Никола Съботинов. По думите му БАН едва успява да плати сметките си за ток, вода и парно. Съботинов заяви, че трудностите, пред които са изправени, са в резултат на съкратения бюджет на академията спрямо миналата година с 10 милиона лева. Той отрече слуховете, че БАН ще фалира, но заяви че много от дейностите им ще бъдат ограничени или замразени за дълъг период от време.

За тази година бюджетът на БАН е 74 милиона лева. Акад. Съботинов заяви, че 98 процента от средствата са свързани с изплащането на заплати и допълни: „На практика нямаме възможности за издръжка на институцията. Тези месеци януари, февруари и надявам се март ще успеем някак да се справим с икономиите, които имаме, останали от миналата година", каза той.

Съботинов допълни, че след тези месеци ще се наложи да искат целеви субсидии от правителството. Той заяви, че се надява да издържат до средата на месец юли, когато им е обещана корекция на бюджета. Дотогава обаче всякакво международно сътрудничество на академията е спряно, няма пари и за основни неща. „Нямаме пари да поемаме ремонти, а знаете непрекъснато се налагат ремонти, свързани с поддръжка на сградния фонд, инфраструктурата, апаратури", обясни председателят на БАН.

Той допълни, че с последни сили успяват да запазят тази дейност, която е свързана с обслужване на българската държава, като например Националния институт по метеорология и хидрология и Геофизическия институт на БАН.

На общо събрание на Академията днес е била гласувана и декларация против намерението на просветния министър Сергей Игнатов относно сливането на институти на БАН с университети. „Това за нас звучи несериозно, това е път за разбиване на академията и на институцията като изследователски център", коментира акад. Съботинов.

Пълното съдържание на декларацията ще бъде оповестено следващите дни.